Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Istoria comunei Odobesti


Istoria comunei Odobesti


28,35 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este în stoc

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00
  • Autor(i): Galatanu Ionel
  • An aparitie: 2015
  • ISBN: 978-606-583-529-0
  • Pagini: 108

 

 

PREFAŢĂ

 

 

                            „A scrie istorie e o datorie pentru omenire, a o adăugi cu ce ai aflat, e o obligaţie pentru fiecare rămânând ca acei care pot scrie, să adune ce au  aflat de la cine nu mai poate  vorbi ..”

         Nicolae Iorga

          Fragmente bibliografice

 

      Autorul şi-a propus, ca în această lucrare să scrie istoria adâncă a comunei Odobeşti din judeţul Bacău, care să rămână pentru posteritate, faptele  lui ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT care avea să poposească, aici,( sau cum se spunea atunci,  în limbajul vremii- să facă un scaun) puţin mai sus de satul Odobeşti în locul numit ulterior, până în zilele noastre “În Deal La Scaune”.

El şi-a mai propus, ca să arăte pe bază de documente că pe traseul de la Secuieni la Vaslui, traseu care trece şi prin Odobeşti, Ştefan dar și cei dinaintea lui aveau multe  herghelii de cai iuţi moldoveneşti. Va da, de asemenea, numele cetăţeanului din Odobeşti la care s-a găsit un pergament(o piele de viţel) care reprezenta actul de împroprietărire păstrat de strămoşii săi de la Petru Rareş- act care confirma nepoţilor lui Ion Odoabă pământul dat acestuia din urmă de către domnitorul Ştefan cel Mare- dovadă clară ca avem de-a face cu un sat de răzeşi.

În timpul scaunului(şederii) care se pare că a fost destul de lung, în pădurea numită azi  Dealul Mare situată între satele Odobeşti şi Ciutureşti, domnitorul moldovean a construit cu ajutorul localnicilor din cele două sate o mănăstire ale cărei ruine se găsesc şi se vad şi astăzi. Este o dovadă grăitoare a faptului că din cele două comunităţi au fost luptători care au făcut acte de vitejie în oastea domnitorului, probabil la Vaslui şi în acelaşi timp o dovadă a creştinătăţii celor două comunităţi. Deşi nu avem un document autentic la fel ca în situaţia satului Odobeşti, ci doar documente ale cancelariei domneşti de după Alexandru cel Bun, aparţinând lui Ilie Voievod şi mai apoi lui Ieremia Movilă, aflăm că şi în Ciutureşti au fost împroprietăriţi localnicii, prin dania făcută marelui postelnic, Iuga, deci şi ciutureştenii sunt răzeşi.

Vrem, de asemenea, să arătăm , de ce jumătate din satul CIUTUREŞTI poartă numele de Alecsandri, lucru găsit pe toate hărţile topografice, de ce acest sat a fost o perioadă de timp reşedinţă de comună şi dacă tot vorbim de credinţa în Dumnezeu a locuitorilor acestor meleaguri vom prezenta date despre vechimea schitului Dealu Mare din pădurea cu același nume ridicat pe locul vechii mănăstiri construită din ordinul lui Ștefan cel Mare după lupta de la Vaslui-1475 de către locuitorii din Ciuturești și Odobești și probabil că mulți ani cele două sate foloseau această mănăstire pentru închinare. Schitul construit aici, la 200 de ani după mănăstirea lui Ştefan era în subordinea mănăstirii Bogdana, județul Roman și a rezistat, cum vom arăta în continuare până în 1882.  Vom prezenta, ne spune autorul, informații despre biserica veche de pe dealul din Ciutureşti şi despre vechimea acesteia. Pentru a înțelege mai bine istoria satului vom prezenta și alte informații interesante și credem noi, de suflet pentru locuitorii satului nostru. Aşa vom înţelege şi de ce soldatul Ion Lupu din acest sat, care era santinelă la uşa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a plans când şi-a dat seama că acesta a fost arestat şi obligat să semneze actul de abdicare. În continuare, dau cuvântul autorului să povestească el despre intenţiile sale în scrierea acestei scurte istorioare a comunei pe care a condus-o aproape trei mandate.

Nu vom uita de asemenea de legendele unor oameni şi locuri interesante din aceste sate, de tradiţiile şi obiceiurile strămoşilor nostri. Sperăm să demonstrăm, că frumuseţea naturii de pe meleagurile comunei dar şi sufletele localnicilor, sunt antibacoviene. Din descrierea, făcută cu mult patos a iastoriei celor trei sate ale comunei Odobeşti cu locuitorii săi, rezultă faptul că Odobeştiul nu este o comună a preatârziului şi pustiului sufletesc, a nevrozelor şi ploilor în care se aude însuşi plânsul materiei din poezia lui Bacovia. O demonstrează optimismul colindelor şi urăturilor făcute cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi cântecele noastre populare.

Dintotdeauna FAMILIA, BISERICA, ARMATA şi ŞCOALA au insuflat tuturor generaţiilor respectul pentru cei care şi-au făcut datoria, unii dintre ei dându-și viaţa pentru NEAM şi ŢARĂ.

Războiul pentru independenţă (1877-1878), Războiul întregirii neamului (1916-1918), Războiul eliberării şi apărării fiinţei naţionale (1941-1945) au fost şi vor rămâne momente de răscruce în istoria greu încercatului popor român. În toate aceste războaie au fost şi fiii satelor comunei Odobeşti , din judeţul Bacău, care s-au jertfit pentru viitorul României.

A face cunoscută jertfa celor înfrăţiţi cu glia străbună, reprezintă o acţiune nobilă,  dar şi necesară locuitorilor satelor comunei Odobeşti. Această CARTE DE AUR este închinată fiilor din satele Odobeşti, Ciutureşti, Tisa Silvestri şi Băluşa care la chemarea țării au pus mai presus de orice interesele ei decât cele personale şi s-au sacrificat împreună cu alţi fii ai meleagurilor băcăuane, punându-şi viaţa chezaş pentru apărarea ei.  Istoria comunei îşi propune cunoaşterea de către actuala generaţie, dar mai ales de către cele viitoare, a eroilor din satele comunei, nelăsând memoria colectivă să se scufunde în uitare.

Numele eroilor din satele comunei Odobeşti  stau scrise, fie în fondul de la arhivele statului ale celor trei parohii, fie pe frontispiciul monumentelor din faţa bisericilor, sau pe crucile înnegrite de vreme din cimitire. Mi s-a creat senzaţia , citind aceste rănduri că luptătorii din aceste sate parcă ar spune urmaşilor aşa: „Comuna Odobeşti nu este a noastră, nu este a voastră, ci a urmaşilor urmaşilor voştri, în veacul vecilor”. În afara acestor surse, autorul a mai folosit şi discuţíile cu oamenii în vârstă din satele comunei. Din toate aceste surse enumerate am stabilit următoarele liste cu eroii căzuţi în cele două războaie:

EROI DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL, DIN SATUL CIUTUREȘTI

 

1.Cojocariu Ion;                     6. Potop I. Vasile;

2.Gheorghiu Petru;                7.  Toia P. Ion ;

3.Vasilescu Ioan;                    8. Nour Alexa Gheorghe;

4.Vasile Ferariu;                     9. Pricope Gh. Ion

5. Burcă P. Gheorghe;            10. Lascăr Ojog;                                                       

11. Roman Gheorghe,;           12. Chiriac v. Gheorghe;

13. Banu  Gh. Ion;                  14. Balaban I. Gheorghe;

15.Balaban I. Dumitru            16. Bârgu C. Vasile;

17. Nica D Gheorghe              18.  Paladi V. Dumitru

 

Satul Ciuturești are eroi și din al  Doilea Război Mondial. Chiar dacă sunt mai puțini, nu înseamnă că grozăviile războiului au fost altele. Iată care sunt aceștia:


1.       Ion Pușcașu, 30 ani, soldat, Compania 5, Batalionul 2, Regimentul 14 Dorobanți;

2.       Constantin Gh. Balaban, 28 ani, caporal, Regimentul 24 Artilerie;

3.       Dumitru Giosa, 22 ani, soldat, Regimentul 14 Dorobanți;

4.       Ilie Veleșcu, 22 ani, soldat, regimental 24 Artilerie.

 

Satul Odobești are și el eroii lui. Lista de mai jos găsită în fondul parohiei de la Arhivele statului din Bacău consemnează, cred eu, doar o parte din cei care au căzut la datorie pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Această listă am mai găsit-o într-un jurnal zilnic ţinut de domnul Mihai Hârţescu care a fost întocmită pe data de 25.08.1922 şi pe care autorul semnează pentru conformitate. Lista poate fi completată și cu tabelele întocmite din arhiva primăriei Bacău de către profesorul Nicolae Ifrim care cuprind pe cei căzuți pe front din fosta comună Secuieni de care din 2005 s-a desprins actuala comună Odobești.

1.       Nicuţă D. Tărâţă , soţie Elena Sava Cristea;

2.       Ion V. Popa ,      necăsătorit;

3.       Iorgu Toma,   soţie Agrăpina Bârgu;

4.       Iorgu Năcuţă, soţie Elena A. Huiban;

5.       Panaint Năcuţă  soţie Pachiţa din Lipova;

6.       Gheorghe Tănase   soţie Catinca din Silivestri;

7.       Iordache I. Popa   necăsătorit;

8.       Nicu S. Ciurea    necăsătorit;

9.       Ghiţă Peşte   soţie Catinca din Secuieni;

10.     Vasile Roşu Cojocariu;

11.    Gheorghe Roşu Cojocariu

12.    Ion Gh. Năcuţă,     cavaler;

13.    Iovan Nică Huştiu,  cavaler;

14.    Ghiţă Vasile Bârgu, cavaler.

  Satul Tisa Silvestri, din păcate, nu a depus documentele bisericii la arhivele statului, şi unii autori de cărţi au consemnat acest lucru. Acesta este motivul pentru care nu se găseşte o listă cu ei dar acest sat are veterani de război, ca de exemplu, pe învăţătorul Anghel Bârgu.

     De asemenea, Tisa l-a avut pe Georgică Herghelegiu, care a şi fost avansat la gradul de sublocotenent.

  

             Eroi din satul Odobești, căzuți în Al Doilea Război Mondial

 

   1. Coman Gheorghe, 21 ani, agricultor, domiciliu- Odobeşti Bacău, soldat, Reg. 27 aruncătoare din gruparea de artilerie, decedat la Sculeni- Bălţi la data de 1 iulie 1941.

2.     2. Scarlat Constantin, agricultor, domiciliu- Odobeşti Bacău, Reg. 27 aruncătoare din gruparea de artilerie, decedat la Zaboevici Ucraina, 27 Iulie 1941;

3.   3. Mardare Iorgu, agricultor, 27 ani, domiciliu- Odobeşti Bacău, soldat, Reg. 27 aruncătoare din gruparea de artilerie, decedat la Vashruj Ucraina, 30 August 1941;

4.    4. Macovei Anghel, agricultor, 25 ani, domiciliu- Odobeşti Bacău, sergent, Reg. 27 aruncătoare din gruparea de artilerie,  decedat la Lenintal Ucraina, 4 Sept. 1941;

5.    5. Sarion Ion, profesor, domiciliu- Odobeşti Bacău, 33 ani, sublocotenent, Reg. 27 aruncătoare din gruparea de artilerie,  decedat la Lenintal Ucraina, 5 octombrie 1941;

6.      6Negru Eugen, agricultor, domiciliu- Odobeşti Bacău, 28 ani, caporal, R.67 Infanterie, decedat la Lanlic, 20 Nov. 1941;

7.      7. Cucu Gheorghe, agricultor, domiciliu- Odobeşti Bacău, 33 ani, sergent, R.5 Grăniceri, lipseşte data şi locul decesului;

8.      8. Făgădău Vasile,  agricultor, domiciliu- Odobeşti Bacău, soldat R.5. Grăniceri, lipseşte data şi locul decesului.      

         Prin scrierea acestei cărţi, dorim ca tânăra generaţie din satele comunei să se angajeze voluntar la îngrijirea monumentelor şi cimitirelor (mormintelor individuale) eroilor şi ori de câte ori se iveşte prilejul mai ales de ZIUA EROILOR - sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos - potrivit tradiţiei româneşti, împreună cu autorităţile administraţiei locale, ale bisericii şi ale şcolilor, să participe la comemorarea eroilor din satele comunei, să aprindă o lumânare şi să depună un bucheţel de flori.

    Această carte este dedicată şi acelor oameni din comună, care au cunoscut grozăviile războiului, s-au aflat de multe ori la hotarul dintre viaţă şi moarte, veteranilor de război - legende vii ale faptelor de eroism din anii celui de-al doilea război mondial. Oameni ai onoarei şi ai datoriei fără preget, cărora le datorăm respectul, recunoştinţa şi stima. Aceleaşi gânduri bune şi preţuire pentru invalizii, văduvele de război şi văduvele veteranilor de război.

Cartea se doreşte a fi o arhivă sentimentală cu personalităţi de ieri şi de azi din satele comunei Odobeşti, care şi-au pus amprenta, au influenţat pozitiv viaţa socială, culturală şi economică a locuitorilor comunei (funcţionari ai primăriei, consilieri locali, preoţi, cadre didactice, alţi intelectuali şi gospodari). Această CARTE DE AUR este o pledoarie pentru ca tineretul şi toţi cetățenii din satele comunei Odobeşti să fie în contact cu PREZENTUL dar şi cu ISTORIA, să zăbovească mai mult asupra cunoaşterii istoriei comunităţii locale; paginile acestei cărţi cultivă şi dezvoltă spiritul dragostei faţă de patrie, a virtuţilor şi simbolurilor naţionale. În final, prin această carte se doreşte reaprinderea candelei recunoştinţei, în memoria celor care şi-au dat viaţa pentru neam şi ţară.

 

   CONF. UNIV. Dr. Vasile FLOREA

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte