Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Povestiri din dojo


Povestiri din dojo


15,00 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00
  • Autor(i): Croitoru Mircea
  • An aparitie: 2015
  • ISBN: 978-606-583-598-6
  • Pagini: 106

 

Ceremonia

 

Î

nceputul acestei noi zi era promițător. Razele soarelui inundară cu veselie și lumină camera lui Andrei. Acesta se trezise de mult și acum privea gânditor pe fereastră la dansul frunzelor stacojii purtate de câte o pală de vânt. Astăzi avea loc ceremonia decernării centurilor. De aproape trei luni practica judo la Palatul Copiilor și în după-amiaza aceasta avea să primească centura albă și kimono-ul. Privi emoționat la primul său costum de antrenament ce ședea împăturit frumos pe birou. Ah, de câte ori nu se trezise în noaptea aceasta, doar așa ca să-l privească. Ceasul deșteptător sună cu melodia lui preferată. Trebuia să se spele și să se pregătească de școală, iar după-amiază să participe la prima sa ceremonie de decernare a centurilor.

Timpul s-a scurs prea încet și Andrei era emoționat, privind intrarea în sala de antrenamente. Antrenamentul de azi avea să fie diferit căci vor asista părinții și rudele tuturor celor ce vor fi înaintați în grad. Toți vor privi cum lucrează arătând ce a învățat în aceste luni... Colegii l-au înconjurat și plini de entuziasm, intrară în vestiar ca să se schimbe. Prima parte, adică antrenamentul propriu-zis o făceau în trening, apoi, în timpul unei scurte pauze, trebuiau să se schimbe în kimonou. Cu gesturi domoale îmbrăcă treningul și așteptă să se schimbe și colegii săi. Intrară cu toții în dojo, privind stupefiați, mulțimea gălăgioasă de pe banchete. Erau atât de mulți! Vorbeau între ei cu glas tare, apoi verificau bateriile aparatelor de foto­grafiat, telefoanelor sau a camerelor de filmat. Simți că de emoție i se taie picioarele... Scrută adunarea și se liniști când îi zări pe ai săi părinți ce-și fluturau mâinile semnalizându-i prezența.

- Alinierea! tună antrenorul.

- Rei!

Ca prin farmec, emoțiile dispărură și el intră în rutina antrenamentului: încălzirea, exerciții de mobilitate, căderile, apoi lucrară în echipe de câte doi câteva din procedeele învățate. La comanda antre­norului se aliniară din nou, salutară apoi în șir indian unul în spatele celuilalt se îndreptară către vestiar. În sală au rămas doar cei avansați, căci în partea a doua, în timp ce ei, începătorii, se schimbau în kimono-uri, aveau să facă o demonstrație de judo. Aveau doar zece minute la dispoziție. S-au adunat cu toții și la sfârșitul demonstrației, la semnul lui sensei, intrară unul câte unul, perfect aliniați. S-au oprit în mijlocul sălii, așa cum exersaseră înainte și s-au întors cu fața către audiență, stând în poziție de drepți, serioși și emoționați.- Rei!

Salutară cu toții la unison. Acum în sală intrară 12 dintre colegii avansați, purtători de centuri albastre și maro ce mergeau cu brațele întinse pe care se afla câte o centură albă. Se opriră fiecare la aproximativ doi metri în fața primului rând al începătorilor.

- Astăzi este o zi importantă din viața voastră! Astăzi începeți urcușul pe o cărare lungă, acela de practicant de judo. Vă înmânez centura albă ce simbolizează începutul aventurii cunoașterii unei vechi și minunate arte și anume „Calea blândeții” – JUDO.

Albul simbolizează puritatea, inocența. Această centură de culoare albă evocă puritatea gândurilor și a acțiunilor, dar în același timp marchează începutul de drum. Voi sunteți precum o carte cu foi albe, pure, neatinse. Încet, prin muncă și sudoare veți întipări pe acestea cunoașterea procedeelor tehnice dar și deprin­derea principiilor morale și spirituale necesare oricărui practicant. Odată cu trecerea timpului și prin
apro­fundarea cunoștințelor centura își va schimba rând pe rând culoarea. Veți deveni mai buni, mai drepți, mai înțelepți...

Culoarea galbenă simbolizează lumina și optimismul. Voi veți fi pătrunși de lumina cunoașterii și preschimbați prin ea tocmai datorită efortului continuu de a vă perfecționa. Este și culoarea spicului de grâu pârguit ce anunță sfârșitul verii și începutul toamnei când pământul se dezgolește pierzându-și mantia de verdeață. Centura galbenă este culoarea vieții, simbolul tinereții...

Portocaliul sau orange-ul se succede culorii galbene și simbolizează iubirea, împlinirea și fericirea. El stimulează activitatea și încurajează cunoașterea. Centura portocalie arată că purtătorul are cel puțin un an și jumătate de antrenamente grele, că și-a însușit o varietate mare de procedee tehnice și că știe acum ce este judo-ul.

După portocaliu centura se va colora în verde, culoarea concentrării, a vieții lumii vegetale. Este asociată adesea cu siguranța și cu protecția.

Albastru simbolizează încrederea și angaja­mentul, fiind culoarea generozității, a toleranței. Prac­ticantul este încrezător în forțele proprii, având și cunoaștere. El este la un singur pas de a obține mult râvnita centură neagră.

Maro este culoarea pământului, a stabilității, simbolizând încrederea în puterile proprii, sinceritate și maturitate.

Negrul transmite mesaj de autoritate și putere, fiind evocarea plină de mister a unei noi deschideri. Din punct de vedere cromatic, negru absoarbe toate aceste culori ce s-au succedat rând pe rând.

Centura neagră nu este o finalitate, ci un nou început, căci de abia de acum încolo vom înțelege subtilitățile anumitor procedee tehnice, finisându-le, împlinindu-ne. În această etapă ajungem la maturitate și ne putem exprima noi înșine în tot ceea ce înfăptuim.

Ați pornit pe un drum lung și anevoios, dar plin de satisfacții și împliniri. Fie ca acest pas să-l păstrați ca o dulce amintire în inimile voastre toată viața stârnindu-vă ambiția, alimentându-vă pasiunea pentru a deveni peste câțiva ani cu toții ceea ce acum doar visați: ... centuri negre! Succes!

Restul ceremoniei, cu legarea centurilor, înmânarea diplomelor a trecut ca un vis. Nu-și amintea cum a ajuns acasă, știa doar că împreună cu părinții. Ținea strâns în mâini centura și nu se despărți de ea nici la masă și nici la culcare. O împături frumos și o puse sub pernă de frică să nu o piardă.

Era prima lui centură...

 

Postfață

 

Poveștile, povestirile cu tâlc și parabolele sunt excelente unelte pedagogice de terapie comporta­mentală ce ajută în educația copiilor. Lectura unor scurte povestiri are avantajul transmiterii emoției, mesajului într-un timp foarte scurt. Ele au fost transmise prin viu grai, din generație în generație, reprezentând un mod tradițional de educație transmițând valori morale, comportamentale indis­pen­sabile societății, în ciuda tendinței actuale de ignorare voită a unor reguli sau valori.

„Povestiri din dojo” a fost scrisă cu gândul la cei mici și nu numai, la întreaga familie a judo-ului, deoarece copiilor de 7-8 și chiar 10 ani le este greu să asimileze și să înțeleagă principiile morale ale  luptăto­rului așa cum au fost formulate de fondator - dr. Jigoro Kano. Tocmai de aceea ele au fost concepute sub forma unor povestiri.

21 noiembrie 2015

Mircea Croitoru

Iași

 

Despre autor:

 

Mircea Croitoru este absolvent al Colegiului Național “Ferdinand I” Bacău, în anul 2015 și în prezent student al Universității “Al. I. Cuza” Iași la Facultatea de Educație Fizică si Sport și la Facultatea de Științe Politice.

Născut în 1996 în Bacău a început practicarea judo-ului la vârsta de 8 ani, la Palatul Copiilor Bacău sub îndrumarea profesorului Aurel Chelariu (3 dan judo).

Membru al Lotului Național de Cadeți din 2011 la Centrul National de Pregătire a Cadeților și Juniorilor, Judo, Pitești, sub îndrumarea d-lui Emilian Rabelu (6 dan judo) și d-lui Marian Teleșman.

Actualmente membru al echipei naționale de juniori U21 și a lotului olimpic (pentru J.O. Tokyo 2020) al României. Legitimat la clubul sportiv Politehnica Iași sub îndrumarea d-lui Năftică Costel
(4 dan judo).

Deține centura neagră 2 dan în judo.

Autor a două cărți publicate de Editura Rovimed Publishers Bacău: “Uneltele grădinii”- septembrie 2014 și “Principiile luptătorului de Judo”- decembrie 2014.

Palmares sportiv:

- Campionatul Mondial Cadeți U18 – locul 9 – Miami 2013

- Campionatul European de Cadeți U18 – locul 7 (Bar 2012), locul 3 (Tallinn 2013)

- Campionatul European de Juniori U21 – locul 7 (București 2014), locul 5 (Oberwart 2015)

- Cupe Europene Cadeți U18 – 1 loc I, 1 loc II, 1 loc III

- Cupe Europene Juniori U21 – 1 loc I, 1 loc II, 3 locuri III, 1 loc V

- Campionat Balcanic Cadeți U18 – 1 loc II (Turneu-Severin 2012)

- Campionat Balcanic Juniori U21 – 1 loc I (Edirne 2014), 1 loc II (2015)

- Campionat Național de Seniori – 1 loc III (2015)

- Campionat Național Tineret U23 – 1loc I, 1 loc III

- Campionat Național Juniori U21 – 3 locuri I, 2 locuri III

- Campionat Național Cadeți U18 – 1 loc I, 1 loc II, 1 loc III

Editorul

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte

PROMOTII

Toate promotiile