Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Structura si functionalitatea componentelor cenotice din bazinele superioare ale Prahovei si Ialomitei


Structura si functionalitatea componentelor cenotice din bazinele superioare ale Prahovei si Ialomitei


47,25 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

Cercetarile intreprinse de colectivul de Ecologie terestra din cadrul Institutului de Biologie al Academiei Romane, in bazinul superior al Prahovei (masivul Bucegi si zonele limitrofe) au avut in vedere multiple aspecte legate de biodiversitatea ecosistemelor lemnoase si ierboase, starea actuala si functionalitatea acestora precum si gradul de degradare in urma impacului antropic tot mai accentuat in ultimile decenii.
Particularitatile si caracteristicile conditiilor naturale (geomorfologice, geologice, sol, clima, precipitatii, etc) au determinat instalarea si diversificarea unei flore si vegetatii presarata cu multe endemite carpatice care isi pun amprenta asupra cenotaxonilor intalniti in Masivul Bucegi.
In analiza vegetatiei, in special a celei lemnoase, s-a evidentiat distributia altitudinala a acesteia, urmarindu-se concomitent caracterizarea ecosistematica a principalelor grupari constitutive ale etajelor: alpin, subaplin, montan inferior, mijlociu si superioar.
Fiecare tip de fitocenoza a fost cercetata sub multiple aspecte si anume structura si compozitia pe strate de vegetatie, biomasa lemnoasa si productivitatea acesteia, biomasa ierboasa, biomasa si productivitatea stratului muscinal si valoarea energetica, aspecte care reliefeaza particularitati si caracteristici ale asociatiilor investigate.
In vederea delimitarii si caracterizarii fitocenozelor ierboase s-a lucrat in punctul experimental de pe Muntele Blana, unde s-au cercetat atat pajistile naturale cat si cele experimentale (cu Phleum pratense si Festuca nigrescens), urmarindu-se concomitent evolutia in timp a structurii cenotice in suprafetele special amenajate si excluse de la pasunat.
Valoarea pastorala a pajistilor cultivate ofera indici in primul rand pentru gradul de folosire si incarcare al acestora cu vite pe unitatea de suprafata, in asa fel incat sa nu se degradeze si sa se asigure necesarul de hrana pentru animalele scoase la pasunat.
O astfel de cercetare amanuntita, desfasurata in timp, intr-un teritoriu diversificat ca structura (relief, sol, clima, etc) se constituie ca un document pentru fundamentarea actiunilor viitoare de ocrotire a elementelor de flora si vegetatie.
Parcul National Bucegi, trebuie permanent monitorizat pentru a se putea interveni eficient ca un corolar al actiunilor viitoare menite pastrarii echilibrului natural si ocrotirea elementelor endemice, rare sau periclitate care dau nota de unicitate a acestui masiv.

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte