Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Aportul metodelor si tehnicilor de evaluare


Aportul metodelor si tehnicilor de evaluare a rezultatelor scolare la mentinerea echilibrului psihic al elevilor de varsta scolara mica


19,62 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este în stoc

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

        Necesitatea evaluării se impune şi din perspectiva perfecţionării activităţii instructiv-educative. Ea nu se limitează la constatarea şi aprecierea rezultatelor, ci vizează întotdeauna reglarea, ameliorarea acţiunii educative. Prin contribuţia sa în planul cunoaşterii elevilor, al stimulării capacităţii de învăţare a acestora, precum şi prin diagnoza operată, atât asupra rezultatelor obţinute, cât şi asupra activităţii care le-a produs, evaluarea îndeplineşte un rol formativ şi stimulator.

Evaluarea este una din problemele de maximă importanţă pentru modernizarea învăţământului, ea realizându-se la toate nivelurile, atât în ceea ce priveşte instituţiile şcolare, cât şi la nivelul cadrelor didactice şi al elevilor. Cadrul didactic este evaluat şi prin prisma rezultatelor obţinute de elevi, a progresului realizat de aceştia într-o perioadă de timp bine definită.

 Demersurile evaluative sunt realizate ca acţiuni componente ale activităţii învăţământului şi servesc sistemului însuşi. Ele se corelează cu mai multe situaţii, corespunzându-le destinatari diferiţi.

  Primul este educatorul, ca realizator al activităţii, căruia evaluarea îi furnizează informaţii privind calitatea demersurilor întreprinse. Evaluarea rezultatelor elevilor reprezintă, în acelaşi timp, o evaluare indirectă (autoevaluare) a acţiunii pedagogice a educatorului.

  Rosturile evaluării constau în evidenţierea aspectelor izbutite, dar şi a dificultăţilor şi a zonelor critice ale programului realizat, iar în final, în sugerarea unor măsuri de reglare menite să facă actul educativ cât mai eficace. Prin urmare, din această perspectivă se realizează nu numai cunoaşterea rezultatelor obţinute în pregătirea elevilor, ci şi explicarea acestora, prin informaţii privind conţinuturile, metodele utilizate, relaţiile cu elevii, astfel încât proiectarea şi desfăşurarea ulterioară a procesului să dobândească o motivare bazată pe experienţă.

  Alt destinatar al acţiunilor evaluative este elevul, căruia evaluarea îi oferă posibilitatea de a cunoaşte nivelul performanţelor obţinute în raport cu cele aşteptate de şcoală, eforturile ce sunt necesare pentru a ajunge la rezultate în concordanţă cu obiectivele programului, ca şi posibilitatea de a anticipa, de o manieră clară, orientarea sa şcolară şi profesională. În acest fel, evaluarea îndeplineşte un rol important în asocierea elevilor la demersul pedagogic, astfel ca ei să devină artizani ai propriei lor formări.

 Relaţia evaluării cu transformarea elevului în subiect al propriei lui formări – principiu fundamental în educaţie – pune în evidenţă necesitatea de a depăşi practicile evaluării reduse la notare, clasificare, la avertizarea subiecţilor care înregistrează unele eşecuri şi promovarea unui mod de evaluare menit să încurajeze şi să stimuleze eforturile elevilor în învăţare, ca şi coparticiparea lor la evaluarea performanţelor pe care le obţin.

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte

PROMOTII

Toate promotiile