Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Confruntarea cu stresul si satisfactia in munca la cadrele didactice


Confruntarea cu stresul si satisfactia in munca la cadrele didactice


14,45 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00
  • Autor(i): Ivan Gabriela
  • ISBN: 978-973-1897-12-7
  • Pagini: 91
  • An aparitie: 2009

A fi dascal in Romania de astazi nu este foarte atractiv pentru numerosi tineri, care prefera sa isi valorifice potentialul in alte activitati aducatoare de beneficii decat cele de la catedra. Unul dintre motivele invocate pentru lipsa de apetenta a absolventilor de invatamant superior pentru a fi profesori este, alaturi de remuneratia modesta, dificultatea adaptarii la solicitarile muncii, ceea ce conduce la o satisfactie profesionala scazuta, la instalarea stresului si, adeseori, la o patologie specifica.
Investigarea fenomenului stresului in munca nu este, desigur, recenta. In spatiul romanesc sunt numeroase investigatiile destinate sa identifice modele ale stresului ocupational, cauze ale stresului si tipuri de stresori, variabilele care influenteaza receptarea si confruntarea cu stresul. In campul educational insa, cartea Gabrielei Ivan, 'Confruntarea cu stresul si satisfacsia in munca la cadrele didactice', vine sa umple un gol, ea fiind o abordare particularizanta a fenomenului, centrata pe munca invatatorilor si a educatorilor. Daca in diverse alte tari s-au efectuat studii asupra surselor de stres si a mecanismelor de confruntare pe care le activeaza cei care lucreaza in invatamant, la noi astfel de lucrari sunt greu de gasit. Iar extrapolarea concluziilor din literatura straina la realitatea romaneasca este riscanta, date fiind diferentele notabile dintre sistemul romanesc de invatamant si cele straine. Cu toate acestea, autoarea se raporteaza si la realitatea europeana a muncii, consultand documente ale Comunitatii Europene privitoare la imbunatatirea conditiilor de munca si a securitatii si sanatatii in munca.
Ce aduce nou aceasta carte? In primul rand, o prezentare a muncii cadrului didactic din variate perspective: caracteristici ale muncii (varietate, rutina, inovatie, cerinte aptitudinale), aspecte motivationale, relatia dintre satisfactia si performanta in munca, standardele profesionale. In al doilea rand, realizarea unei cercetari empirice a relatiei dintre factori de personalitate si adaptarea in munca de cadru didactic, adaptare reflectata in capacitatea de confruntare eficienta cu stresul in organizatie si nivelul satisfactiei profesionale. Se cuvine amintit efortul de documentare al autoarei, ilustrat prin referintele biblio- si webografice ce contine atat titluri consacrate in domeniu, cat si lucrari recente care valorifica rezultatele cercetarilor de specialitate.
Cui ii este adresata aceasta carte? Cercetatorilor, ca punct de plecare in documentare, responsabililor pentru starea invatamantului romanesc ca sursa de informatii si posibile directii de interventie, cadrelor didactice insele ca prilej de autointerogatie si reflectie. Poate ca si parintilor, pentru a cunoaste, intelege si pretui eforturile, deseori nestiute, depuse de educatoare si invatatoare in slujba elevilor ale caror realizari sunt sursa celor mai mari satisfactii profesionale.
Prima dintre cele doua parti ale cartii este o incadrare teoretica a problematicii muncii cadrelor didactice, in care sunt abordate atat aspecte organizationale, cat si de individuale de natura sa influenteze aparitia si confruntarea cu stresul. Activitatea de cadru didactic, desi intelectuala in esenta sa, este solicitanta deopotriva si la nivel fizic. Printre stresorii organizationali in munca de cadru didactic sunt amintiti: nevoia permanenta de perfectionare, supraincarcarea cu sarcini, instabilitatea legislativa care obliga la adaptare, slaba dotare a unitatilor de invatamant, orarul care nu se realizeaza in functie de curba de efort si randament a elevilor, ci, mai degraba, in functie de considerente administrative. La acestea se adauga deteriorarea prestigiului social a muncii cadrului didactic, asteptarile adeseori nerealiste ale parintilor, disponibilitatea redusa a multor elevi de a se investi in propria formare.
Un merit indiscutabil al autoarei este realizarea unei analize complexe a organizatiei scolare de la nivel macro la nivel micro. Astfel, la nivel macro, scoala este prezentata ca o organizatie care invata, in care sunt incurajate comportamentele proactive si creative, institutia scolara functionand ca un sistem deschis care asigura permanenta autoreglare a raporturilor pedagogice dintre fluxurile de intrare si cele de iesire. La nivel micro, fiecare clasa de elevi poate fi considerata o

30 alte produse in aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte

PROMOTII

Toate promotiile