Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Asigurarea calitatii procesului educational - conditie esentiala pentru un invatamant modern


Asigurarea calitatii procesului educational - conditie esentiala pentru un invatamant modern


14,41 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

Doresc sa mentionez de la inceput ca, prin acest studiu, am incercat sa analizez procesul instructiv-educativ in unitatea de invatamant in care lucrez ( si careia, bineinteles, i-am dat nume fictiv ) si sa aplic o metoda de ameliorare a rezultatelor scolare nesatisfacatoare, constatate.
In conditiile actuale ale schimbarilor prin care trece invatamantul romanesc si ca urmare a integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana, asigurarea unui management de calitate in invatamant reprezinta o prioritate pentru toti cei implicati in acest domeniu. Evolutiile recente la nivel national si international au scos in evidenta faptul ca este necesara construirea unui sistem national de management si de asigurare a calitatii. Simpla crestere cantitativa a ofertei educationale nu mai poate face fata nevoilor unei societati a cunoasterii. Oamenii cer insistent calitatea, indiferent daca este vorba de produse sau servicii si inclusiv pentru serviciile publice iar educatia este unul dintre acestea. In invatamantul romanesc, calitatea se considera a fi produsa si definita exclusiv de scoala, ca ofertant de servicii nationale. Ca urmare, beneficiarii si clientii educatiei nu sunt suficient consultati, iar satisfactia lor nu este un motiv de preocupare prioritar pentru institutiile publice de educatie. Pentru a putea dezvolta si a ne dezvolta, trebuie sa stabilim mai intai ce este util si valoros pentru noi si pentru copiii nostri, iar apoi sa hotaram ce trebuie pastrat si ce trebuie schimbat in sistem.
Evaluarea si asigurarea calitatii in invatamantul preuniversitar de stat si particular presupune atingerea standardelor de referinta (de calitate) si a indicatorilor de performanta . Acestia reprezinta, conform legii, descrierea cerintelor care definesc un nivel optimal de realizare a unei activitati de catre o organizatie furnizoare de educatie, pe baza bunelor practici existente la nivel national, european si mondial. Ele se adreseaza in mod direct, cadrelor didactice, comisiilor de evaluare si de asigurare a calitatii, directorilor si consiliilor de administratie, precum si beneficiarilor serviciilor educationale, care pot lua la cunostinta de nivelul calitatii educatiei oferite de furnizorii de educatie in raport cu indicatorii de performanta [1 2 ] .
Din perspectiva dezvoltarii durabile si a globalizarii educatiei, pentru a crea premisele necesare asigurarii calitatii in educatie si a utilizarii eficiente a resurselor , actul educational se constituie intr-un demers dinamic ce presupune implicare si responsabilizare, pe de o parte, precum si gandire strategica si control, pe de alta parte. Calitatea in educatie presupune si indeplinirea asteptarilor beneficiarului.
Din experienta la catedra si din derularea procesului didactic din ultimii ani, am observat ca , de multe ori, se mimeaza o calitate a educatiei, ceea ce conduce , in timp, la neajunsuri in sistem si la nemultumiri din partea beneficiarilor acestui serviciu (primari - elevii, secundari -parintii si tertiari - angajatorii si societatea civila - in general). De asemenea, de-a lungul timpului, atat eu, cat si colegii mei, ne-am confruntat cu numeroase deficiente ce au aparut si continua sa apara in derularea actului educational, in scoala noastra. Sper ca acest studiu
sa-mi fie util atat mie ( prin faptul ca ma dezvolta profesional), cat si colegilor mei si unitatii in care imi desfasor activitatea, prin incercarea de depistare si de inlaturare a disfunctiunilor sesizate si examinate .
Analizand situatia concreta din unitatea amintita mai sus, am considerat foarte eficienta metoda AMDEC, gandind ca, in cazul de fata, analizeaza si propune obiectiv si riguros sistemul de servicii educationale, urmarind aspecte esentiale:
-educatie centrata pe client ( beneficiari ) si pe rezultate
-realizarea dialogului si a parteneriatului
-asigurarea participarii actorilor educationali si valorizarea resurselor umane existente
-intelegerea interdependentei dintre furnizorii si beneficiarii implicati in oferta de educatie
-asigurarea calitatii vazuta nu doar ca o sarcina a scolii, ci ca o implicare a tuturor
,,purtatorilor de interese

30 alte produse in aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte

PROMOTII

Toate promotiile