Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Gramatica in imagini. Clasa a IV-a


Gramatica in imagini. Clasa a IV-a


9,45 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

Ideea unui auxiliar, care prezintă însuşirea gramaticii prin intermediul imaginii, a fost generată de problematica înţelegerii unor noţiuni de limbă şi comunicare de către şcolarul mic. Experienţa ne-a arătat că, în învăţământul primar, cunoştinţele de morfologie sau de sintaxă a propoziţiei nu pot fi prezentate elevului după modelul învăţării gramaticii în gimnaziu. S-a constatat că şcolarul mic nu poate disocia între planul sintactic şi cel morfologic. Ca urmare, confuziile între subiect şi substantiv, între predicat şi verb sau între atribut şi adjectiv sunt frecvente.

„Gramatica în imagini” propune un model intuitiv asociat cu tehnica identificării în opoziţie a elementelor de sintaxă şi de morfologie. în primele două pagini ale lucrării sunt descrise, fără a fi denumite, părţile de vorbire flexibile. Gruparea şi prezentarea acestora a avut în vedere posibilităţile de reprezentare grafică a conţinuturilor exprimate.

Definirea părţilor de vorbire s-a făcut pe baza elementelor caracteristice, evitându-se sintagma parte de vorbire. Termenul de cuvânt l-am considerat mai apropiat copilului de clasa a III-a sau a IV-a, întrucât acesta a aflat de existenţa cuvintelor în vorbire încă din clasa I, când a fost familiarizat cu structura fonetică a acestora. Astfel, părţile de vorbire au fost definite ca fiind cuvinte care denumesc, arată sau exprimă realităţi din mediul înconjurător.

Discriminarea între pronumele personal şi persoana verbului s-a realizat, fie în planul vorbirii directe, în care avem persoana care vorbeşte (persoana I), persoana cu care se vorbeşte (persoana a II-a) sau persoana despre care se vorbeşte (persoana a III-a), fie în planul acţiunii, în care este identificată persoana/persoanele care săvârşesc acţiunea exprimată de verb.

Exerciţiile aplicative propuse pentru fiecare parte de vorbire sau de propoziţie au avut în vedere principiul intuiţiei şi cel al accesibilităţii. Acestea au rolul de a orienta elevul să observe realitatea înconjurătoarea şi să-l sprijine în formarea unor deprinderi de comunicare.

Credem ca modelul propus de „Gramatica în imagini” să constituie un reper pentru toţi cei care trebuie să-şi însuşească sau să predea noţiuni de limbă şi comunicare.

 

30 alte produse in aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte

PROMOTII

Toate promotiile