Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Abecedarul ortogramelor. Clasele III-IV


Abecedarul ortogramelor. Clasele III-IV


9,45 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00
  • Autor(i): Surdu Ioan
  • An aparitie: 2004
  • ISBN: 973-86134-8-5
  • Pagini: 64

Problematica însuşirii corecte a scrierii in şcoală a ridicat dintotdeauna o seamă de dificultăţi ca urmare a disfuncţiilor dintre normele de structurare şi funcţionare ale limbii literare şi mecanismele de înţelegere ale copilului de vârstă şcolară mică. Sunt cunoscute practicile în acest domeniu care nu au condus întotdeauna la rezultatele scontate.

În consecinţă, în cadrul transpoziţiei didactice, identificarea unor noi tehnici de prezentare a normelor de funcţionare ale limbii trebuie să rămână o prioritate a şcolii. Sub presiunea conţinuturilor programei şcolare, profesorul sau învăţătorul pierde, adesea, din vedere această dimensiune. Înţelegerea ortografiei în şcoala primară nu poate fi construită pe achiziţii din domeniul morfologiei sau al sintaxei, pentru simplul motiv că aceste noţiuni nu sunt încă operante.

Singura normă la care învăţătorul are acces, din prisma înţelegerii copilului, este principiul fonetic, principiu cu care copilul a fost familiarizat încă de la grupa pregătitoare/clasa întâi. Pasul următor trebuie să ia în calcul principiul intuiţiei din domeniul pedagogiei. Coroborarea celor două principii, abordate din proiecţii diferite, ar putea sensibiliza tehnicile înţelegerii şi însuşirii ortografiei în şcoală.

„Abecedarul Ortogramelor” a fost conceput, din această perspectivă, cu intenţia de a fi de folos atât învăţătorului, cât mai ales elevului. Lucrarea porneşte de la reabilitarea rolului imaginii în cadrul comunicării. Pe acest fond sunt activate achiziţiile din planul rostirii (ortoepic) şi apoi transpuse în plan grafic (cel al scrierii). Cu acest prilej se aduce la cunoştinţa elevului că rostiri identice sau apropiate sunt redate în planul scrierii în mod diferit (la şcoală ≠ l-a văzut; neane-a). Aceste structuri au semnificaţii complet diferite. înţelesul lor este dat de contextul comunicării. Acest aspect am încercat să-l surprindem în imagini. Imaginea poate fi abordată din perspectivă statică (a se vedea planşa pentru înţelegerea cuvântului nea: nea troienită), sau din proiecţie acţional-verbală (a se vedea planşa despre înţelegerea ortogramei ne-a: „Ne-a spus nouă o furnică:”).

A doua etapă a înţelegerii scrierii corecte o constituie analiza structurilor grafice prin sublinierea opoziţiilor date de formă, conţinut şi vecinătăţi lingvistice (nea = cuvânt cu înţeles de sine stătător; care poate fi însoţit de un adjectiv, „nea troienită”; ne-a = două cuvinte, dintre care ne face referire la o persoană, iar a însoţeşte un cuvânt care exprimă o acţiune).

Etapa finală a constituit-o identificarea unor chei de control prin care elevul să poată controla modificări ale înţelesului propoziţiei sau ale mesajului. Această tehnică s-a bazat, în general, pe procedeul substituirii.

„Abecedarul Ortogramelor” a avut în vedere o gamă diversificată de exemplificări, funcţionarea feed-back-ului, recuperarea, dezvoltarea şi autocontrolul. Conţinutul exerciţiilor reflectă situaţii cotidiene sau mesaje din universul copilăriei, nu lipsite de nuanţe umoristice.

Planşele care însoţesc „Abecedarul Ortogramelor” vin în sprijinul învăţătorului şi înlesnesc explicaţiile acestuia în cadrul activităţii frontale.

 

Autorii

30 alte produse in aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte