Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Impactul actiunii Comenius in programul “Invatare pe tot parcursul vietii” al Uniunii Europene


Impactul  actiunii  Comenius  in programul  “Invatare pe tot parcursul vietii”  al Uniunii Europene


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este în stoc

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00
  • Autor(i): Sterpu Angela
  • An aparitie: 2017
  • ISBN: 978-606-583-702-7
  • Pagini: 110

       Căderea Cortinei de Fier din 1989 a închis,  sperăm definitiv, ceea ce se dovedise o paranteză a istoriei : divizarea Europei in două blocuri. In exuberanţa vremurilor de dupa ’89, speram o deschidere rapidă a ţării spre Europa si la venirea la Putere a Competenţei…De asemenea, visam să descopăr ţările occidentale pentru că “ţarile de Est”( o sintagma pe care am descoperit-o cand am ajun in Vest, deşi pentru mine ele sunt foarte diferite)  le cunoşteam deja.

       Cred că totdeauna mi-a plăcut să fiu cu un pas înainte faţă de comunitatea in care trăiesc , sa fiu deschisă spre tot ce e nou si să ofer elevilor mei ceva mai special. Prin urmare, in aprilie 1993, realizam prima mobilitate a elevilor mei la un colegiu din Franţa. A fost un mare eveniment atunci pentru oraşelul de munte in care predam şi locuiam, apreciat foarte mult de către elevii-beneficiari si mai puţin de către colegi, deşi francezii ne-au tratat excelent. Nu visam atunci că peste un deceniu şi jumătate aceste schimburi lingvistice şi culturale vor fi finanţate în Europa şi că voi fi in prima linie a acestei “lupte”. Abia iesiţi dintr-o dictatură detestabilă, de la fereastra autocarului ce se deplasa spre Franţa , descopeream cu toţii  o alta faţetă a ţărilor Comunitaţii Europene faţă de imaginea care ni se vânduse până atunci...si cum trebuie sa arata o şcoală. Nu ştiam nimic atunci despre felul în care evolua Europa, despre acest frumos vis de pace numit Uniunea Europeană.

      In 1992, Tratatul de la Maastricht menţioneaza pentru prima oară faptul că politica educaţională rămâne a fi determinată în context naţional. Din 1995, Comisia Europeană lanseaza o serie de programe in scopul dezvoltării cooperării în educaţie si formare profesională, iar concepte precum „societatea cunoaşterii”, „educaţie şi formare pe tot parcursul vieţii” s-au răspândit rapid. Ca participantă la toate formările oferite de Agentia Naţională şi alte instituţii europene pe această temă timp de 12 ani, am aderat şi m-am investit 100% in antamarea de parteneriate, implementarea acestor noi concepte, consultanţă în obţinerea grant-urilor, evaluare si diseminarea informaţiilor în sistemul românesc de educaţie si formare profesională. Turbulenţele  politice din 2012 însă mi-au fost potrivnice continuării acestei interesante activităţi.

    Primul capitol al acestui volum reuneşte  prezentările celor trei generaţii de programe europene din domeniul educaţiei si formării profesionale , Socrates I ( 1995-1999), Socrates II ( 2000-2006) , LLP ( 2007-2013), cât şi a instituţiilor care le-au gestionat.

     Capitolul al doilea se constituie strict in jurul generoasei acţiuni Comenius şi a impactului pe care acest brand de mare succes l-a avut in educaţia din România. Faţa de prima generaţie de programe, în a doua generaţie s-a multiplicat publicul-ţintă. Astfel, au apărut proiectele şcolare, lingvistice si de dezvoltare şcolară, s-au mărit posibilităţile cadrelor didactice de a merge in stagii de formare continuă în ţările UE, au apărut asistenţii de limbă străină în şcolile României, proiectele centralizate sau reţelele tematice. Marea noutate a celei de-a treia generaţii de programe , LLP, pe lânga vechile tipuri de proiecte, a fost mobilitatea individuală a elevilor pentru 3-4 luni la un partener de proiect din Europa.

       La fel de generos este şi actualul Program Erasmus+, însă acesta va face obiectul unei analize ulterioare.

      In capitolul al treilea, cititorul poate găsi modul in care acţiunea Comenius a fost aplicată in Regiunea Nord-Est şi care a fost impactul acesteia conform studiilor de impact publicate de Agentia Naţională.

      Ultimul capitol este cel mai original deoarece prezintă exemple de bune practici ale acţiunii Comenius în Regiunea Nord-Est de-a lungul primelor trei generaţii : reuniuni de proiect cu schimburi de idei, experienţe de la gradiniţă pana la invaţământul post-liceal, cat şi experienţe individuale ale unor profesori aflaţi in stagii în ţările UE sau a unor elevi belgieni  in mobilitate individuală la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” Bacău. Observaţiile lor ne oferă o radiografie obiectivă a sistemului educativ românesc , cu bune si cu rele.

      Au schimbat cu adevarat ceva în sistemul românesc de educaţie programele europene ? Cu siguranţă, DA ! Rămâne să primiţi răspunsuri concrete în  volumul care urmează.

 

              Bacau, iunie 2017 

                                              Autoarea                                                                             

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte