Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Vin sarbatorile de iarna ! Concurs national


Vin sarbatorile de iarna ! Concurs national


18,90 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

Vin sărbătorile, vin… De la Sfântul Nicolae şi până la Sfântul Ion, românii se simt în sărbători. Sărbători de iarnă, sărbători de suflet, sărbători cu daruri şi colinde, cu miros proaspăt de brad şi clinchet de clopoţei, cu mese îmbelşugate şi linişte sufletească.

         Datinile sărbătorilor de iarnă se păstrează cel mai bine la sate. Moş Nicolae aduce dulciuri şi jucării pentru cei mici şi cuminţi, iar cei răi primesc doar o nuieluşă.

         Colindatul deschide ciclul sărbătorilor de Anul Nou. Astfel, în ajunul Crăciunului, cete de colindători costumaţi tradiţional, merg pe la casele gospodarilor şi preamăresc naşterea Domnului. În cele trei zile ale Crăciunului, grupuri de copii merg cu ,,Steaua”, aceasta constituind una dintre cele mai spectaculoase manifestări spirituale ale poporului nostru. 

          Anul Nou debutează cu urări pe la casele gospodarilor pentru sănătate, fericire şi prosperitate, împlinirea dorinţelor în noul an, fiind însoţite de strigături, pocnete de bici, sunete de clopoţel sau de buhaiul care imită mugetul boilor. Darul oferit de gazde urătorilor este colacul, el însuşi semn de belşug şi roade bogate. Tot în această perioadă întâlnim tineri costumaţi special întruchipând anumite animale (capră, urs, căiuţi) sau purtând măşti confecţionate de meşterii locali care ironizează personajele negative ale lumii satului. 

         În prima zi a anului se umblă cu sorcova, acest obicei fiind mai cu seamă bucuria copiilor. Aceştia poartă o crenguţă înmugurită de copac sau o sorcovă confecţionată dintr-un băţ în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Înclinată de mai multe ori în direcţia unei anumite persoane, sorcova joacă rolul unei baghete magice, înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare şi tinereţe celui vizat.

         Proiectul iniţiat are în vedere păstrarea şi valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă locale, cultivarea dragostei pentru frumuseţea şi armonia limbii române.

30 alte produse in aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte

PROMOTII

Toate promotiile