Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Vin Sarbatorile. Concurs national 2011-2012


Vin Sarbatorile. Concurs national 2011-2012


18,90 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

Volumul de faţă vine să încununeze şi să aprecieze munca tuturor cadrelor didactice care au coordonat lucrările elevilor la Concursul Naţional „Vin sărbătorile!”, ediţia a II-a, 2011.

Nu există un mod mai bun şi demn de a aprecia şi valorifica munca unor cadre didactice, decât tipărirea ei pe filele unei cărţi. Într-o societate aflată în derivă, în care munca celor de la catedră nu mai este apreciată la adevărata valoare , mulţumirile acestea de ordin sufletesc pot constitui un imbold proaspăt, o mică motivaţie pentru continuarea trudei zilnice de la clasă.

Concursul Naţional „Vin sărbătorile!” se află la a II-a ediţie, şi la fel ca şi în anul şcolar precedent, s-a bucurat de o participare numeroasă din peste 20 de judeţe.

            Acest proiect are în vedere valorificarea potenţialului artistic şi creativ al elevilor şi menţinerea interesului pentru păstrarea tradiţiilor specifice sărbătorilor de iarnă.

   Sosirea Iernii aduce cu ea multă magie: Sarbătoarea Bucuriei, a Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, fulgi mari si strălucitori de nea, troiene de zăpadă pufoasă şi imaculată, clinchet de clopoţei, colinde şi un Moş bătrân, bătrân, atât de drag micuţilor noştri.

Datinile sărbătorilor de iarnă se păstreză cel mai bine la sate. Ca în toate localităţile din ţara noastră, în Comuna Pînceşti sărbătorirea Noului An şi Ajunul acestuia se desfăşoară cu mare fast şi participă la aceasta toţi cetăţenii comunei. Cu atât mai mult, de Crăciun şi Anul Nou majoritatea tinerilor plecaţi în străinătate fac tot posibilul ca în aceste zile sfinte să fie alături de părinţii, rudele şi prietenii lor de acasă.

            Dimineaţa, în Ajunul Anului Nou, la ora 5 dimineaţa, oamenii satului, bătrâni, tineri şi copii se adună în faţa primăriei comunei, alături de primar şi celelalte autorităţi locale, în scopul sărbătoririi evenimentului. Centrul satului este împodobit cu instalaţii colorate şi brazi frumos decoraţi.

            Dintre cei mai tineri feciori ai satului, copiii de la clasele primare şi din învăţământul gimnazial sunt selectaţi dinainte pentru a susţine urările pentru un an nou mai bun, prin recitarea Pluguşorului. Textul acestuia este de multe ori adaptat la realităţile locale, fapt ce duce la receptarea lui din partea audienţei cu o mare plăcere şi bucurie.

            În continuare, au loc majoritatea obiceiurilor şi tradiţiilor susţinute în aceste împrejurări în toată Moldova, printre care amintim jocul urşilor sau cel al cailor. Dar cel mai impresionant este jocul caprelor (2, sau chiar 4), cu famfara completă angajată în prealabil, care este diferit din mai multe puncte de vedere faţă de celelalte împrejurimi. După toate acestea primarul ţine un discurs prin care îi evidenţiază pe gospodarii satului şi realizările lor din anul care tocmai se sfârşeşte şi le urează tuturor tradiţionalul „La Mulţi Ani!”.

            Mai este de amintit că începând cu 1 Decembrie, la noi în sat, majoritatea copiilor merg seara, pe la orele 6 spre 8, pe vârfurile dealurilor şi recită Pluguşorul, aprinzând focuri mari, ceea ce întotdeauna ne aminteşte tuturor de focurile aprinse în vremea lui Ştefan.

Măiestria iernii constituie un bogat izvor de inspiraţie pentru micile noastre talente, copiii, şi pentru creaţiile lor  în care pot imprima câte un strop din magia primului fulg de nea.

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte

PROMOTII

  • Legume
  • Legume
    3,50 lei (-20%)
    2,80 lei

Toate promotiile