Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Eroarea


Eroarea


24,09 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00
  • Autor(i): Lungu Adrian
  • An aparitie: 2014
  • ISBN: 978-606-583-516-0
  • Pagini: 276

 

În extremitatea nordică a oraşului, sectorul numit „Podul cu lanţuri” a fost unul mai năpăstuit. Înghesuit, cu blocuri de locuinţe proletare, ca nişte cutii de chibrituri la duzină,  cu un maxim de cincizeci de metri pătrați în care intrau şi balcoanele, lumina electrică şi căldura raţionalizată, impresionau prin unifor- mitate. Străzile semiasfaltate erau mutilate de gropile ce deveniseră calvarul conducătorilor a-uto. Cei care populau zona, pentru a-şi achizi- ţiona cele necesare traiului, erau nevoiţi să o ia spre vest, spre centru, unde erau mai multe ma- gazine, mai bine aprovizionate, pentru că acolo îşi aveau locuinţele reprezentanţii statului, ai partidului conducător, mai marii oraşului. Cele câteva puncte de desfacere aflate la parterul construcţiilor, erau mereu avide după alimente. Asta pentru că se luau în calcul numai para- metrii planificaţi de creştere a populaţiei, fără a se ţine cont de explozia demografică a zonei şi nevoile de consum ale acestora.

Între timp, deşi a fost înfiinţat un su- permarket în apropiere şi sunt destule ma- gazine de unde să te aprovizionezi cu de toate, bani să ai, oamenii tot spre vest privesc. Pre- ţioasa încărcătură, democraţia, libertatea, ega- litatea, prosperitatea, importate în viteză şi răsturnate de-a valma în faţa Consililui ju- deţean, a devenit în timp expirată, piesă de teatru ridicată la rang de capodoperă naţională, jucată în toată ţara cu „mândrie patriotică”. Se joacă permanent, în dispute ce se vor aprinse, cu aceiaşi plictisitori şi expiraţi actori, hră- păreţi şi oportunişti. Entuziasmul iniţial, după numai câţiva ani, a devenit un mare fâs, o mare iluzie orchestrată de clica politică, atotde- cizională, ce controlează destinul unei societăţi dezorientate, ale cărei aspiraţii sunt încet, încet disipate. Multă resemnare, ignoranţă şi mai rar speranţă.

Nu e de mirare că oamenii din zonă, privesc cu nostalgie spre acel vest numit Europa. Bieţii oameni, au gâtul strâmb de atâta veneraţie, Europa a devenit un fel de Meca ce-şi atrage credincioşii.

Ca să ajungi spre zona centrală a oraşului, o iei pe strada Călugăreni, nume încărcat de istorie şi păcate, acum plombată proaspăt cu un asfalt ce păstrează în el nuanţe de negru-gri-maroniu ale unei mixturi făcute în grabă, superficial, ca orice lucru făcut pentru stat, de mântuială şi pe bani frumoşi. Pe porţiuni întregi, pietriş, bucăţi de cărămizi şi cioburi de sticlă de la tomberonul din apro- piere, neomogenizate suficient în masa de bi- tum, au rămas la vedere, pe sub roţi de maşini. Strigă neauzite, neputincioase şi indignate că vor să se facă una cu astfaltul, să moară liniştite sub talpa civilizatoare a omului, să fie utile. 

La capăt de stradă trebuie să ocoleşti pe dreapta rondul nefinalizat în care tronează câteva ghivece cu brazi micuţi, scofâlciţi şi anemici. Chinuiţi, pe movila de pământ, gâr- boviţi de timpuriu, sorb prin firişoarele rădă- cinilor, până la ultima picătură, apa atât de necesară vieţii, aruncată de vreo mână milo- stivă a omului sau de pronia cerească. Nu poţi să nu-i admiri cum se îndârjesc să trăiască. Sub vânt, sub gheaţă, sufocaţi de gazele ţevilor de eşapament ale auto-vehicolelelor în trecere, flămânzi şi însetaţi, luptă pentru ca specia să nu dispară din lanţul trofic al vieţii. Viaţa, „visul unei clipe de cristal, într-o mare de stele”, mă sensibilizează uneori Mihai, prietenul meu, poetul.

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte