Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Matei al inocentei si al mirarilor. Amintiri


Matei al inocentei si al mirarilor. Amintiri

 


18,90 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

 

Precuvântare

 

... O carte despre Matei? Care e motivaţia? Dar ce se mai poate scrie, după ce au fost consemnate în lume atâtea? Se pot găsi lucruri noi? Dar va avea timp şi dispoziţia necesară s-o citească eroul ei? Când o va citi, acum sau peste câţiva ani?! Câte şi mai câte întrebări le apar bunicilor! Ele aduc mai multe piedici decât puterea de a învinge obstacolele unei asemenea întreprinderi.

Le luăm pe rând, metodic, pentru că-s numeroase.

Întâi că această carte modestă nu-i decât expresia luptei Omului cu timpul. De când se ştie, fiinţa umană s-a confruntat cu trecerea (Sic tranzit gloria mundi). Şi-apoi n-au conchis filosofii că fiecare om e o lume? Eminescu replica: „În orice om o lume îşi face încercarea”... Şi-atunci, dacă fiecare e unic, totul se reia de la capăt. Iată un subiect inepuizabil!

Pe de altă parte, cum să opreşti timpul în loc, cum să fixezi clepsidra? Fixezi chipurile şi manifestările lor pe hârtie, cât mai adevărate şi mai expresive. E ca şi cum ai discuta cu nepotul şi atunci când te pierzi în marea plecare, după ce năvăleşte peste tine posteritatea. Atunci ne vom trăda că, de fapt, cu şiretenia noastră bătrânească, ne asigurăm că vrem să trăim mai departe prin ei, să continue nepoţii ce-am început noi şi n-am putut termina, căci ţine de eternitate. Astfel, constatăm că îi despart destule pe bunici de nepoţi, fiind de fapt din generaţii şi venind din lumi total diferite, dar sunt atâtea care îi leagă, îi unesc şi îi apropie totuşi. Un scriitor spiritual zicea că bunicii şi nepoţii se iubesc aşa de tare pentru că au un inamic comun. Care-o fi? M-am gândit la asta, dar am găsit că, cel puţin în acest veac, bunicii şi nepoţii au nu unul, ci mai mulţi duşmani.

În ce ne priveşte, ne-am păzit de a da lecţii în această carte, căutând modele eterne, sau din timpuri îndepărtate.

După ce noi, prin profesie şi deschiderile sufleteşti, am gândit că putem oferi lui Matei ceva din zestrea adunată din cărţi şi din viaţă, fiind supra-septuagenari, credem că pentru un cetăţean ca Matei Codrescu – fiinţă acum aproape planetară, nişte sfaturi senioriale de la nişte bunici care-l iubesc atâta îi pot fi de folos. Rămâne întrebarea: „Când să le citească?” Atunci când va simţi nevoia să dialogheze cu cei care au trăit înaintea lui şi l-au iubit. S-auzim numai de bine!

                                                   Grigore Codrescu

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte