Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Rosu mocnit. Antologie de poezii


Antologie de poezii


28,35 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

 

Poezia – fumul flăcării unui chibrit

aprins subtil sub piele

 

 

 

După lecturarea acestui volum, ceva parcă te va obliga să-ți pui întrebarea: „oare descoperirea poeziei poate fi mai dulce decât mărul interzis al dragostei?” Retorică întrebare atâta timp cât poezia e ca apa băută din palmă, dintr-un izvor limpede care te face să simţi cum se scurge în tine seva secretă a pământului la fel ca ploaia căzută din cer peste deșert. Poezia te poate ajuta să depăşeşti umanul, să te transformi din înotător în însăși valul, să intri în lumea metamorfozelor...

Știm astăzi că eternitatea nu este dată nici celor ce poartă în piept o inimă, nici frumuseţilor ce apar dincolo de poarta ochilor şi uneori nici chiar zeilor. Dar îmi place să cred că poezia poate dărui o fărâmă de eternitate celui ce îşi mângâie sufletul cu muzica ei, ca un fruct de rodie ce pare a conţine în concentraţie maximă esenţa însăşi a nemuririi. Vine un moment în viaţa fiecăruia când scepticismul se luptă în el cu dorinţa, iar entuziasmul cu ironia. Între aceste limite începi să priveşti oceanul de forme din jurul tău, judeci, cauţi adevărata ta patrie și descoperi poezia cu eleganţa ei simplă, fragilă, dispusă să-ţi prezinte chiar totul, dar tot între coordonate de lumină și umbră.

Fiecare autor care şi-a lăsat amprenta pe aceste pagini poartă în suflet chinul şi durerea gândului, dorința modelării. Cu uimire şi teamă eliberează cuvântul atât de

 

 

rotund, atât de luminos ca o corabie pregătită să navigheze către viitor...„câte oare vor atinge țărmurile...?''

Stiluri diferite într-o imensitate de nuanţe, voci - unele metalice ca un strigăt de pasăre singuratică, altele delicate ca o atingere de borangic - ajung la sufletul cititorului purtând  în ele veritabila promisiune că cine va înţelege mai bine această muzică a poeziei, această construcţie invizibilă care obsedează şi frământă ca o taină, va fi un pic mai fericit.

Unii sunt vânători de ocazie cărora febra capturării unor idei le oferă adrenalina de a da piept cu un anumit fel de putere ori primejdie, de a-şi depăşi temeri, dăruindu-se apoi acestora cu respirația tăiată, alţii o întâmpină cu pasiunea schimbătoare a dragostei... și unii și alții simțind atât de profund plăcerea tragică de a recunoaște în suferinţă toată splendoarea ei.

Se spune că emoţia se naşte şi moare prin „atingere'' dar nimeni nu poate spune ce rămâne după, decât cititorul atunci când i se cuibăreşte în piept poezia, de la periferie spre centrul universului său, devenindu-i până la urmă mai necesară ca el însuşi, obsedându-l ca o simfonie contagioasă, chinuindu-l ca un bulgăre de foc. Poţi medita în voie asupra acestei voluptăţi deosebite, te poţi lăsa pradă înţeleptei nebunii a visului şi vei descoperi secretul poeziei - posesoarea a două procedee de cunoaştere: unul fiind coborârea în sine, celălalt o detaşare de tine însuţi.

În paginile acestui volum descoperi poeţi dificili, obscuri care obligă mintea la un exerciţiu de echilibristică dincolo de armonia într-o singură culoare, fără nuanţe, alţii au puterea de a te face să simţi moliciunea cărnii și albul de zăpadă al marmurii.

 

 

 

Descoperi poeți care poartă în suflet o doctă amărăciune pentru că au înţeles că adevărul niciodată nu este pur alb nici roșu pur, poate numai un roșu mocnit din care adevărul se risipește la fel peste un nufăr ca și peste florile de măslin. Împreună au dăruit acestor pagini suavitate uşor melancolică, umilă simplitate, frânturi dintr-o viaţă trăită ca o văduvie austeră, concluzia a ceea ce înseamnă onorabila sămânță a scrupulozităţii, a risipitorului de virtuţi, caracterele unui alfabet cunoscut de cei obsedaţi de paralizia uitării, siguranţa că se vor descoperi cărări pierdute.

Aceasta este adevărata menire a poeziei: de a te transpune într-un univers vast, dureros de frumos, uneori prea mistuitor sau prea dulce faţă de cel ce ne este dat în realitate spre a ne consuma existența scăpărată instantaneu, ca un ușor nor de fum din flacăra unui chibrit, aprins subtil sub piele.

 

 

Andrada Luisa Matei

 

 

 

 

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte