Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Obiceiuri romanesti ieri si azi. Traditie si modernitate


Obiceiuri romanesti ieri si azi. Traditie si modernitate


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este în stoc

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

 

Tradiţiile poporului român se pierd în negura vremurilor, însă sunt în permanenţă reactualizate prin conştiinţa posterităţii.

Cu toate acestea, ele suferă un proces perpetuu de transformare care nu este întotdeauna benefic pentru identitatea unui popor, tradiţia fiind – în esenţă – expresia fundamentală a originalităţii şi identităţii unui popor. În timp, ea se „alterează” cu influenţe preluate din exterior, note care definesc, de fapt, noţiunea de modernitate.

De altfel, aceste transformări sunt absolut fireşti dacă ne raportăm la explicaţiile lui Alexandru Ciorănescu din al său DER, conform căruia „tradiţia este o informaţie transmisă oral de-a lungul timpului” iar „obiceiul”, termen provenit din limba slavă, desemnează deprinderea, practica, uzul, stilul, tradiţia, „obiceiul pământului”. Modernitateaînsă, se circumscrie contemporanului:  recent, actual, care aparţine unei epoci posterioare antichităţii, conform cu moda zilei.

 

În broşura de faţă se vor aborda, în mod destul de expeditiv, câteva dintre aspectele de originalitate definitorii, credem noi, pentru poporul român, într-o manieră oarecum didactică, proprie înţelegerii adolescenţilor şi tinerilor de astăzi. Astfel, vom face referire la sportul tradiţional românesc – oina, la anumite obiceiuri gastronomice, la dansurile tradiţionale adaptate lumii contemporane, la diverse manifestări artistice de tip manufactură (confecţionarea unor podoabe tradiţionale, pictură pe lemn, ceramică şi sticlă, măşti populare), precum şi la anumite sărbători care marchează anumite momente din viaţa tinerilor – toate acestea evidenţiate atât teoretic cât şi practic prin metode nonformale. 

27 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte