Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Presa militara. Vol. IV


Presa militara. Vol. IV


49,00 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

 

PREFAŢĂ

Deşi volumul Presă Militară (III) era ultimul din cele trei volume consacrate armelor româneşti şi, respectiv, ofiţerilor care se ocupă de strategii, manevre şi  tactici militate, iată că mai urmează şi Presa Militară ( IV) , fiindcă  "un tunet zdrenţuit" de un MIG 21 LanceR m-a trimis de urgenţă "la datorie".

Iată  deci că armele româneşti stau treze şi m-am bucurat nespus de cele întâmplate ca într-o poveste care fusese nescrisă încă…

Am continuat cu structurarea volumului după principii identice: partea I cuprinde articole teoretice dedicate Poeticii limbajului militar, Tzării Dada, Zilei Eroilor, Zilei Paraşutiştilor Militari, Mitingului Aviatic de la Baza Aeriană 95 Bacău, Zilei Drapelului Naţional, Iei Româneşti, Condeiului, arma noastră cea de toate zilele…, iar partea a II-a cuprinde recenzii ale unor volume scrise de către ofiţeri români, dintre care autorul "Tunetului zdrenţuit", Ion Timaru, se face "vinovat" de revenirea mea rapidă în Presa militară, acolo unde, trebuie să recunosc fără să vreau, îmi este indiscutabil locul, de vreme ce Conta-informaţiile Militare au percutat la timp.

Ca un bun specialist în materie, datorită onestităţii şi responsabilităţii care mă caracterizează, am continuat să ofer "modele militare" şi să elogiez personalităţi din domeniul Serviciilor Secrete, propunându-le ca exemple demne de urmat pentru toţi camarazii mei de arme.

Pentru acest motiv, am dedicat acest volum Tuturor camarazilor mei de arme, dar mai ales celor "înarmaţi" şi cu o solidă cultură de specialitate, buni cunoscători ai armelor, dar şi ai muniţiilor aferente, precum şi vigilenţi comandanţi cu reale calităţi manageriale, dovedite în modul de organizare şi de funcţionare a unităţilor militare. Asemenea mie, ei toţi, cadre active sau în rezervă, îşi fac datoria faţă de ţară şi o slujesc cu credinţă şi devotament.

Mulţi dintre ei au ştiut să se detaşeze la timp de oportuniştii care în numele "interesului naţional" au destabilizat armata şi au politizat-o în mod mizerabil. Mai avem, din fericire, oameni integri, care îşi poartă cu mândrie şi respect gradele pe umeri, oameni pasionaţi până la cotele cele mai înalte de armele lor pe care le slujesc mai întâi de toate cu sufletul, cu dăruire totală şi, de ce nu, unii dintre ei chiar şi cu mult talent artistic, motiv pentru care într-unul dintre articole, intitulat:" Poetica limbajului militar", i-am studiat chiar şi din punct de vedere stilistic.

Am mai vorbit de asemenea despre spionajul extern, având în vedere permanenta colaborare dintre SIE şi SRI. Pentru a veni în sprijinul acestor instituţii, am continuat să introduc în volum şi recenzii ale unor cărţi de spionaj editate sau traduse la noi în ţară, semnate de către ofiţeri străini pe care autoarea îi consideră surse cât de cât demne de încredere, deşi eu, mărturisesc fără nici un fel de reţinere, am întotdeauna multiple temeri, ori de câte ori vine vorba de Serviciile Externe.

Secţiunea a III-a intitulată In memoriam… este consacrată Generalului Victor Atanasie Stănculescu, o personalitate atât de mult contestată, care a stârnit valuri de acuze şi reproşuri în presa civilă şi militară, pe care l-am privit sine ira et studio, din perspectiva evenimentelor tragice din decembrie 1989. Deciziile majore în Armată le ia întotdeauna Comandantul, iar când ai un comandant ramolit şi gângâit, incult şi cu un cult al personalităţii direct proporţional cu incultura, este dificil să-l înfrunţi atâta timp cât acesta dă ordine catastrofale, privând unităţile de elită de sistemul propriu de apărare. Reacţia Unităţii de la Baloteşti a fost cât se poate de firească, iar Comandantul ei şi-a făcut datoria cu responsabilitate şi cu riscuri foarte mari. Numai cine lucrează în sistemul de apărare îşi dă seama că Victor Anastasie Stănculescu a fost incriminat pe nedrept în foarte multe dintre situaţiile tactice imposibil de gestionat altcumva.

Şi, pentru că în război, realitatea devine brusc alta, îi îndemn pe camarazii mei de arme la luciditate, la analiză pertinentă a situaţiilor tactice, la luarea unor decizii rapide şi severe şi la responsabilitate maximă faţă de suveranitatea Statului şi integritatea acestuia, întrucât orişice atac extern vizează dezmembrarea României.

Vă garantez, bravii mei camarazi de arme, că mă voi afla mereu printre voi, cu "armele" mele eterne şi voi fi cu voi ori de câte ori se vor ivi nori negri la orizont, pentru că am jurat pe drapel credinţă veşnică neamului meu şi ţării mele, România.

Prof. dr. Luminiţa Săndulache

 

 

 

 

 

 

 

 

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte