Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Importanta studierii efectelor drogurilor in cadrul optionalului de Educatie pentru sanatate


Importanta studierii efectelor drogurilor in cadrul optionalului de Educatie pentru sanatate


19,60 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

 

INTRODUCERE

 

La începutul mileniului III omenirea se confruntă cu un fenomen ce a luat o amploare nebănuită în urmă cu câţiva ani- consumul de droguri, fenomen care riscă să atingă dimensiunile unei ,,epidemii”. Se consideră că în lume, la ora actuală sunt peste 200 milioane de utilizatori, din care majoritatea au vârste sub 30 de ani şi continuă să scadă.

,,Drogurile încep să fie consumate de la vârste din ce în ce mai mici si din ce în ce mai multe persoane consumă droguri care conduc la dependenţă”.(WHO, Technical Report Series,Nr.516).

Dacă în urmă cu doua decenii România era folosită ca spaţiu de tranzit a drogurilor spre occident, în prezent este un punct de atracţie pentru cei ce vând ,,iluzii” şi distrug vieţi. În România problema drogurilor este de o amploare mai scăzută decât în alte ţări ale lumii, dar totuşi în creştere, datorită deschiderii spre Europa şi a faptului că ţara noastră este considerată o punte de legătură între pieţele mondiale ale lumii.Traficul de droguri, început în România la scara largă după 1990, a generat o creştere constantă a numărului de consumatori.

            Se spune că  în toxicomanie se intră pe poarta durerii, a voluptăţii, a curiozităţii sau disperării. Omul modern se droghează pentru obţinerea unor senzaţii deosebite, a unei supraactivităţi psihice sau fizice, a unei destinderi prin euforie sau visare; se caută anihilarea personalităţii, trecerea spre vis şi neant, sau miracolul care împiedică somnul, conservarea puterii spre surprimarea senzaţiei de foame.

            Unii specialişti consideră că toxicomania este efectul unei neadaptări, a individului la propriile sale tendinţe sau condiţii de mediu. Curiozitatea, dorinţa de senzaţii noi deosebite, precum şi unele curente „la modă”, propagând evaluarea într-o lume de vis şi uitare, fac ca numărul adepţilor la toxicomanie să se mărească neincetat.

            Drogarea duce de cele mai multe ori la autodistrugere; lipsa de discernământ şi de voinţă împiedică pe toxicomani să renunţe la droguri.

Principala caracteristică a consumatorilor de droguri este tinereţea. Marea majoritate a toxicomanilor români se află la vârstele tinereţii şi adolescenţei, media de vârsta înregistrând şi aici o continuă scădere:de la 18-22 de ani (în 1997) la 15-18 ani în prezent. Întrucât la această vârstă adolescenţii pot fi puşi în anumite situaţii în care să decidă, dacă vor consuma sau nu droguri ,ei trebuie să poată realiza distincţia între droguri şi efectele acestora, între a încerca, a utiliza ocazional şi dependenţă.

Drogul reprezintă o problemă socială, generând: sărăcie, hoţie, şantaj, corupţie, crimă, terorism.În general, în rândul populaţiei tinere există foarte multe informaţii ambigue şi incorecte referitoare la droguri şi efectele lor, iar cei mai mulţi tineri nu sunt bine informaţi cu privire la pericolul pe care îl reprezintă acestea. Elevii sunt din ce în ce mai expuşi consumului de droguri şi de aceea au nevoie de informaţii corecte despre droguri şi efectele lor nocive pentru a putea lua decizii responsabile în anumite situaţii. Decizia de a consuma sau nu droguri aparţine fiecăruia, însă înainte de a lua prima doză, fiecare individ trebuie să fie conştient de riscurile la care se supun e pe termen lung.

            De aceea , toţi cei implicaţi în programele de Educaţie pentru sănătate trebuie să-şi concentreze atenţia asupra reducerii consecinţelor negative ale unui comportament de risc. În acest context, alegerea acestei teme are ca scop informarea corectă şi familiarizarea elevilor de liceu cu problematica şi pericolul consumului de droguri, precum şi educarea lor în spiritul formării atitudinilor responsabile faţă de consumul de droguri.

30 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte