Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Eminescu si Maiorescu. Oglinzi ale prieteniei.


Eminescu si Maiorescu. Oglinzi ale prieteniei.


14,41 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

Am incercat in aceste cateva pagini sa caracterizam, cat ne-a fost ingaduit, personalittile a doi dintre cei mai insemnati oameni ai literaturii noastre. Primul a fost Mihai Eminescu, privit de majoritatea criticilor ca fiind drept cel mai mare poet roman, neegalat, poate, nici pana in zilele noastre, iar al doilea, Titu Maiorescu, deasemeni,a carui importanta este de necontestat fiind primul critic literar roman. In aceasta scurta incursiune am observat ca personalittatea unui mare om, respectiv unui mare poet, nu tine doar de domeniul literar, de poezie ci si de activitatile sale in alte domenii, cum au fost in ceea ce-l privesc pe Eminescu, cel al gazetariei, invatamantului, politicii, de ce nu. Maiorescu, complex in tot ceea ce a facut, a fost dupa cum stim pe langa critic literar, estetician, filozof, om politic si indrumatorul, sustinatorul moral si material al marelui nostru poet. S-a spus ca, in ceea ce priveste personalitatea, Eminescu si Maiorescu erau foarte diferiti si totusi atat de apropiati. Amandoi au imbratisat cariera, daca putem spune asa, filozofica, amandoi au scris in scopul de a forma literatura nationala necesara in acea perioada. Eminescu a scris, indemnat fiind de acea ardoare interioara, care impinge omul de geniu spre degajari nebanuite de frumuseti utile sufletului, iar Maiorescu prin activitatile sale s-a facut util literaturii romane, deoarece doar prin critica sa severa s-a putut face selectia intre oamenii valorosi si plagiaton.
Gurile rele au incercat de-a lungul timpului sa coboare de pe piedestal figura lui Eminescu inventand sau, mai rau, legandu-se de aspectele mai putin placute ale vietii poetului. Acestea s-au folosit de boala poetului,de iubirile sale, uneori neinspirate, de situatia sa in general pentru a forma sau mai bine zis a deforma imaginea lui Eminescu. Criticat pentru felul sau de a trai sau de a fi Eminescu apare pentru unii drept un intretinut, un profitor. Culmea si protectorul sau, domnul Maiorescu a fost privit in epoca ca un profitor pentru ca s-a zis ca a profitat de influenta sa asupra poetului si de starea sa economica si sociala. Prin numeroase carti de critica aparute pana in prezent s-a aratat adevarata fata a relatiei dintre cei doi. Eminescu si Maiorescu n-au fost prieteni de genul celor care se intalnesc zi de zi pentru a-si povesti maruntisurile vietii. Prietenia lor s-a bazat in special pe felul lor de a gandi, de a simti lumea si datorita acestei prietenii literatura romana s-a imbogatit cu un mare poet dar si cu un mare critic. Spunem s-a imbogatit, pentru ca, dupa cum bine stim prima carte de poezii a lui Eminescu a aparut datorita lui Maiorescu. Tinand cont de acestea si de influenta sa asupra educarii poetului criticul poate fi considerat nu numai prieten sau protector al acestuia ci mai mult un parinte spiritual.
Activitatea celor doi a fost strans legata si de societatea Junimea, de revista Convorbiri literare. Marii oameni ai lasului, uniti in idei si fapte in ceea ce se numea Junimea au contribuit la formarea multor tineri cu aptitudini literare printre care amintim pe Eminescu, Caragiale, Slavici, Creanga etc. Poate formarea este un cuvant pretentios dar cu siguranta au sustinut tinerele talente punandu-le la dispozitie o revista in care isi publicau opera, uneori oferindu-le suport material pentru aprofundarea studiilor, dar si critica atunci cand era nevoie.
Asa cum am spus multi critici s-au ocupat de-a lungul timpului de relatia Eminescu-Maiorescu devenind pentru unii subiect pentru opere de mare valoare. Dintre acesti oameni care si-au dedicat timpul cercetarii acestei relatii speciale amintim pe G. Calinescu, Serban Cioculescu, Mihai Dragan, Vladimir Streinu si multi altii. Cei drept Eminescu si Maiorescu constituie un episod important in literatura noastra nationala. Ambii au contribuit la formarea literaturii noastre lasand in urma lor opere de o veritabila insemnatate pe plan national.
Maiorescu a avut curajul sa califice pe Eminescu drept ,, poet, poet in toata puterea cuvantului" citandu-l imediat dupa Alecsandri intr-o epoca in care literatura tanjea dupa un geniu, gasit de altfel in persoana tanarului Eminescu. Astfel, il putem considera pe critic un profet pentru ca a intuit cel mai bine soarta celui ce avea sa ramana in istorie pentru operele sale inegalabile. Eminescu-Maiorescu aceasta poveste adevarata a literaturii noastre, aceasta relatie mult controversata si analizata a fost subiectul multor carti si inca ne mai poate oferi noi aspecte nestiute si pe care le asteptam in continuare. Dar, in final, nu putem spune decat, atat de diferiti si totusi atat de asemanatori Eminescu si Maiorescu au trait si au facut impreuna epoca in istoria literaturii noastre literare.

30 alte produse in aceeasi categorie: