Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Structuri narative in povestile lui Ion Creanga


Structuri narative in povestile lui Ion Creanga


14,39 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00
  • Autor(i): Stanciu Carmen
  • An aparitie: 2010
  • ISBN: 978-606-583-227-5
  • Pagini: 104

Lucrarea «Structuri narative în poveştile lui Ion Creangă », elaborată de Carmen Stanciu, a luat în considerare, fie numai personajele, în maniera lui Claude Bremond, fie numai acţiunea - aşa cum a făcut-o Vladimir Propp, prin analiza funcţiilor în basmele ruseşti. Concluzia este că basmele româneşti nu se supun întru totul acestor funcţii şi mai ales ordinii fixe pe care cercetătorul rus a stabilit-o.

Intenţia autoarei nu a fost de a apăra veridicitatea sau falsitatea basmelor. Ceea ce a încercat să revendice este realitatea lor, actualitatea lor, şi în cele din urmă importanţa lor. Astfel, lumea basmului este o lume cu totul specială, complexă, iar un basm nu poate fi considerat un simplu text. Orice basm are legile sale speciale, care se supun unei gramatici bazate pe roluri îndeplinite de un personaj.

Aşa cum regulile sintactice şi semantice ale limbii determină sensul frazei, tot astfel există reguli, trăsături ale contextului folosirii care determină propoziţia care, la rândul ei, cu o lume posibilă, determină o valoare de adevăr. Este vorba despre transmiterea unor valori de adevăr care pleacă de la o credinţă comună, acel «arrière-plan», fără de care nimic nu ar avea sens. Căci sensul limbii acesteia este redat în alte forme, este redat prin nucleele acţiunii sale, nu doar prin expansiuni. Acestea din urma sunt doar « indicatori»- restul tindem să credem e făcut / trebuie să fie făcut de cititorul activ, dornic să « lucreze ». El şi numai el îşi creează lumea în funcţie de imaginaţia sa.

În ultima parte a lucrării, autoarea arată că aceste funcţii pot fi modelate, recreate în funcţie de basmele româneşti, având ca suport «Povestea lui Harap-Alb» şi «Povestea porcului» de Ion Creangă. Universalitate există, însă trebuie revizuite acele elemente comune tuturor basmelor. Ar fi fost interesantă studierea în acest sens a mai multor basme şi realizarea, pe cât posibil, a unei liste de funcţii universal pentru basmul nostru românesc.

 

  Prof. univ. dr. Adriana- Gertruda ROMEDEA

30 alte produse in aceeasi categorie: