Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Nume de locuri. Istorie si legende. Comuna Romani, judetul Neamt


Nume de locuri. Istorie si legende. Comuna Romani, judetul Neamt


28,35 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este în stoc

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

                        

Prefață

 

       O vorbă românească spune că Omul sfinţeşte locul! O confirmare a acestei zicale este şi întreaga activitate a domnilor profesori Catinca și Mihai Nedelcu.

     De-a lungul timpului, autorii nu şi-au dedicat eforturile şi pasiunea doar în a călăuzi cugetele elevilor de gimnaziu − din satul natal − în decodarea operelor literare sau în a găsi ieşirea din labirintul limbii române literare și a istoriei, ci şi în cercetarea zonei din care sunt originari.

     Astfel, neobosiții dascăli au găsit răgazul, ca prin anchete şi pe baza investigaţiei din arhive şi documente, să aducă la lumina tiparului peste 200 de nume topice, interesante ca vechime şi evoluţie, din comuna Români, Neamţ.

     Scopul declarat al lucrării de faţă a fost acela de a contribui la cunoaşterea istoriei, geografiei şi a graiului specific comunei natale […] argumentele cărţii ţin cont de poziţia geografică şi de dimensiunile evenimentelor istorice. În acest fel, numele topice sunt explicate prin origine, evoluţie, localizare, atestări istorice şi etimologie.

     Lucrarea prezentă se remarcă şi printr-o bogată şi diversă informare bibliografică, la care se adaugă şi anexele (hărţi şi fotografii) ce reprezintă un auxiliar necesar lecturării corecte a cărţii şi care dovedesc o preocupare pentru veridicitate, pentru autentic.

     Cartea îşi dezvăluie meritele deosebite, în special pentru zona cercetată, şi prin completarea documentării propriu-zise cu informaţii culese de la cadrele didactice din zonă şi de la oamenii vârstnici din satele comunei, pe care aceasta îi citează.

      Consider că meleagul unde ne-am născut sau unde am crescut ne dă dreptul către o înrudire cu cele ale universului, cu pământul, câmpiile, cu apele, pădurile şi cu partea aceea de cer care veghează la trecerea timpului şi la frumuseţea anotimpurilor.

     Deci vieţile oamenilor urmează rânduiala istoriei, care se repetă, având aceeaşi nevoie de stabilitate şi existenţă, de muncă şi de sărbătoare, de jertfă şi petrecere. Aşadar, ne ţinem legaţi de origini, de părinţi, de locurile unde pururi ne vom simţi ,,ca acasă”! Iar când acest ,,acasă” persistă de mult timp,  înseamnă un serios motiv de mândrie al apartenenţei la comuna ROMÂNI, NEAMŢ!

     Nu în ultimul rând, dedicaţia din fruntea volumului: ÎNTRU SLAVA STRĂMOŞILOR  NOŞTRI DIN COMUNA ROMÂNI, NEAMŢ ŞI AI URMAŞILOR LOR! trimite la ideea legăturii de nestrămutat cu locurile şi oamenii acestui ţinut.

    

                                                                               Profesor Irina Chelaru

 

            

28 alte produse in aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte