Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Arborele genealogic al familiei Darlau (1800-2010)


Arborele genealogic al familiei Darlau (1800-2010)


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este în stoc

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00

         Ideea realizarii „Arborelui genealogic al familiei Darlau“ a aparut in urma nasterii primului nostru copil, Lucian-Corneliu, in octombrie 1967. O persoana deosebita in familia noastra, „mos Sanduc“ (Alicsandru I. Darlau, n. 1879 - d. 1972), a venit in rodina (dar adus femeii care a nascut). Cu aceasta ocazie, printre altele, ne-a atras atentia sa avem grija de copilul nostru, sa-l crestem si sa-l educam pentru ca in familie ne va continua numele. I-am amintit ca tatal meu, Cristian Darlau, avea un caiet cu schemele unui arbore genealogic al familiei Darlau, dar acesta a disparut din casa, dupa decesul lui din 1957.

            Batranul, care implinise 88 de ani, s-a oferit sa-mi dicteze o schema succinta a familiei Darlau, referindu-se la primele patru generatii. Cel mai vechi reprezentat al familiei se numea Ioan Darlau si avea cinci copii: Vasile, Neculai, Avram, Gheorghe si Maria.

            In „Monografia parohiei si comunei Lucacesti, judetul Bacau“, autor fiind preotul Alexandru Antohi, 1939, la paginile 79-80, in tabelul cu clacasii improprietariti in baza Legii rurale din 1864 cu pamant din Mosia Lucacesti, apar: Ioan Darlau-batranul cu 2 falci si 40 de prajini si fiul acestuia, Vasile Darlau cu 5 falci si 40 de prajini.

            In anul 1866, la clacasii improprietariti din mosia printului Schomburg, in satul Tazlau, apare si al doilea fiu al lui Ioan Darlau, Neculai Darlau, cu 10 prajini.

            Din aceasta sursa de informare am folosit in numirea celui mai vechi reprezentant al familiei Darlau, „Ioan Darlau-Batranul“.

            Pentru realizarea arborelui genealogic, activitatea cea mai importanta in obtinerea datelor necesare a fost cercetarea in teren a persoanelor care proveneau din familia Darlau, notand date referitoare la gradul de inrudire, nascuti (N), casatoriti (C), morti (M), folosind acte de stare civila,  sau uneori numai date verbale, apoi informatii despre studii, profesii/meserii si ocupatii.

            Activitatile din invatamantul localitatii Tazlau (Zemes, cum apare ca denumire oficiala de la impartirea administrativ-teritoriala a Romaniei din 1968) si cele din familie, nu ne-au permis sa avem activitate continua in realizarea acestei lucrari, ci cu intreruperi, folosind timpul din anii 1968, 1978, 1995 si din perioada 2004-2008, dar cu gandul si sufletul am fost mereu preocupati de realizarea acestei lucrari.

            In vacantele de vara ale anilor scolari 1968 si 1978 am inceput aceasta activitate cu persoanele cele mai in varsta si apoi am completat cu date de la generatiile mai tinere. Dintre persoanele varstnice cu care am inceput cercetarea au fost: Ion (Nicu) Gh. Darlau (1889-1975), Lucretia Darlau (1904-1982), Adela Ilicea din Moinesti (nascuta Darlau, 1908-1993), Simion D. Buruiana (1909-2001), Maria Porosnicu din Solont (nascuta Darlau, 1896-1979), Ileana Condrea din Solont (nascuta Darlau, 1892-1983), Ioan (Nicu) D. Darlau (1896-1986), Suzana Rotila (nascuta Darlau, in 1918), Constantin V. Darlau (1900-1988), Ioan V. Darlau (1905-1987), Finita Iosub nascuta Darlau 1919-2008), Alexandru A. Darlau (1923-1989), Casandra Spataru (nascuta Darlau  1901-1987), Ghita D. Darlau (1908-2004). In prezent pot multumi, in majoritatea cazurilor, doar copiilor lor pentru informatiile primite.

            Dupa pensionarea noastra, am reluat activitatea pentru actualizarea datelor necesare intocmirii arborelui genealogic in perioada 2004-2008. In satele Zemes, Valea-Arinilor, Magiresti, Solont, Rusaiesti, Prohozesti, orasele Moinesti (cu cartierele Gazarie si Lucacesti) si Bacau ne-am deplasat la locuintele persoanelor care ne interesau pentru completarea cu date a arborelui genealogic. Pentru localitatile Iasi, Galati, Bucuresti, Buftea, Craiova, Onesti, Viisoara si Asau am obtinut datele telefonic, prin scrisori si email. Multumesc, in special, pentru amabilitate si promptitudine d-lui Sergiu Teodoriu din Viisoara si d-nei Lavinia Stoian din Craiova.

            In majoritatea cazurilor de inregistrare a datelor, necesare intocmirii arborelui, am sesizat multa intelegere, bunavointa, bucurie, dar au fost si cateva situatii de suspiciune, indiferenta si aroganta...

            O alta sursa de documentare a reprezentat-o cercetarea arhivelor. Astfel, ne-am folosit de dosarele Parohiei Tazlau-Zemes privind botezurile, cununiile religioase si decesele (prin amabilitatea preotului Grigore Popa), de arhiva Primariei comunei Zemes cu dosare de stare civila din anul 1956 (anul infiintarii comunei Tazlau de Sus), cu sprijinul d-nei secretar, jurist Iulia-Mihaela Bucurel, de Arhiva Primariei municipiului Moinesti (care include, incepand cu 1964 si arhiva Primariei Valea-Arinilor/Lucacesti) cu dosare de la 1896, secretar Constantin Fulas. Au fost cercetate si dosare de stare civila, din acelasi an, de la Primaria comunei Magiresti (viceprimar regretatul profesor Tudose Pruteanu) si la Primaria comunei Solont. Tuturor le multumim pentru sprijinul acordat, permitandu-ne cercetarea si completarea unor date din 1896 si pana in prezent.

            Multe din datele pe care le aveam pentru secolul al XIX-lea erau incomplete si aproximative. Ne-am deplasat la Arhivele Nationale, Directia Judeteana Bacau, in lunile noiembrie 2009 si februarie 2010, unde am cercetat rolele de microfilme care cuprind Colectia „Registre de Stare Civila“ cu certificate de nascuti, casatoriti si morti din perioada 1865 (anul infiintarii comunelor de pe vremea domnitorului Al. I. Cuza)-1895.

            In colectia de registre de stare civila Mitrice (1780-1966) n-am gasit date care sa apartina Bisericii „Nasterea Maicii Domnului“ din Tazlaul Sarat-Zemes mai vechi decat anul 1865 si care sa intereseze familia Darlau (mitricele sunt documente scrise in limba romana, armeana, ebraica si nu paleografie chirilica, reprezentate de registre speciale detinute si completate de institutiile de cult in care se inregistreaza botezuri, casatorii si decese, pe raza fiecarei parohii in parte). Cercetand documentele din aceasta perioada de 30 de ani de la sfarsitul secolului al XIX-lea, am reusit sa stabilim mai corect clasamentul in generatii, varstele si numarul nascutilor, decedatilor si cauzele deceselor si o serie de amanunte cu ocazia casatoriilor pentru persoanele din primele patru generatii. Astfel, i-am gasit si pe primii reprezentanti ai familiei, Ioan Darlau-Batranul si sotia lui Anita, ale caror acte de deces ne-au permis sa stabilim  anii nasterii lor.

            Pentru sprijinul obtinut la Arhivele Nationale, Directia Judeteana Bacau, multumim domnului director, profesor Vilica Munteanu si doamnei Cristina Tanase de la sala de lectura.

            Tot pentru documentare in a obtine date necesare arborelui genealogic al familiei Darlau ne-am folosit si de arborele genealogic al familiei Budu (intocmit de generalul magistrat Dimitrie Rudeanu pentru perioada 1750-1964 si continuat de inginerul silvic Ioan Darlau pentru familiile aflate in judetul Bacau, pana la 30 octombrie 1978).

            Adunand aceste date, impreuna cu sotia, Valeria Darlau, am trecut la realizarea schemelor arborelui genealogic. Pe coli de hartie A3, lipite si transformate in benzi (uneori cu lungime de peste 4 m), am realizat segmente cu ramuri si subramuri ale celor 9 generatii ale arborelui genealogic. „Arborele“ ar fi ramas in acest stadiu, daca n-ar fi existat ideea, priceperea si rabdarea fiului nostru, Lucian-Corneliu, care s-a ocupat cu scanarea, restaurarea, prelucrarea fotografiilor si tehnoredactarea lucrarii si initiativa fiicei noastre, Catalina, care a sponsorizat tiparirea cartii.

            Se presupune ca, la origine, cei din familia Darlau provin din pastorii din satele actualei comune Magiresti si care in secolele XVII-XVIII s-au stabilit in localitatile Tazlaul Sarat (Zemes) si Asau.

            Numele de „Darlau“ inseamna  „flacau“, „tanar“ („Dictionarul limbii romane moderne“, Editura Academiei Romane, 1958,  p. 254); de asemenea, inseamna „pitar“ (N. A. Constantinescu – „Dictionar onomastic romanesc“, Editura Academia R. P. R., 1963, p. 258 si 260 care il citeaza pe Damian C. Bogdan – „Glosarul cuvintelor romanesti din documentele slavo-romane“, Bucuresti, 1946).

            Din cele peste 2000 de persoane inregistrate in „arbore“ pentru perioada 1800-2010, retinem urmatoarele situatii:

-          longevitatea cea mai mare a unui descendent direct cu numele Darlau a fost atinsa de Ioan (Janica) P. Darlau, care a trait 96 de ani si 7 luni (20.07.1911-23.02.2008);

-          cele mai multe nasteri (14 copii) s-au inregistrat in familia Ghita V. Darlau si Maria (in perioada 1875-1897);

-          generatia a 6-a inregistreaza numarul cel mai mare de indivizi (606);

-          in perioada 1895-2010, respectiv in cei 115 ani de invatamant in localitatea Zemes, n-a existat an scolar fara cadre didactice din familia Darlau. In anii 70 au existat cate 12 persoane;

-          scaderea numerica a celor cu numele de Darlau determinata de micsorarea numarului de baieti la nasteri.

      Intocmirea acestei lucrari a fost o mare provocare si, la final, am avut satisfactia sa descoperim un numar foarte mare de oameni valorosi, apartinatori ai acestei familii. Referindu-ne la studiile obtinute, pe primul loc se afla familia Gutu (descendenti ai primului nepot al lui Ioan Darlau-Batranul, Ioan V. Darlau) ai carei copii si nepoti au studii superioare cu doctorat.

      Speram ca am reusit sa realizam o lucrare care poate servi multor persoane pentru informare.

Lucrarea reprezinta rezultatul stradaniilor de peste patru decenii, a dialogului cu contemporanii si cu cei care ne-au precedat, a adunarii de informatii, acte, fotografii, amintiri, cate au mai ramas prin arhive, case si cimitire si aducerea rezultatelor acestei munci la cunostinta rudelor aflate acum in viata, unele dintre ele traind in tari indepartate.

            A aduna si pastra aceste date a devenit o indatorire morala, pentru ca informatia se risipeste, amintirile se pierd, atunci cand cei care au fost parintii si bunicii nostri nu mai sunt.

            Cu mandrie am constatat existenta unui numar mare de intelectuali valorosi, pentru care nutrim sentimente de admiratie si respect.

            Este posibil sa se gaseasca in aceasta carte lucruri de indreptat sau de adaugat.

            Ii invitam pe cei care ne-au ajutat, mentionati in lucrare sau ramasi anonimi, sa se bucure alaturi de noi.

 

 

1 august 2011,                                                                                                           Autorii

Zemes (Tazlaul Sarat)

 Pentru comenzi:

Lucian Darlau

gsm - 0745619040

e-mail: lucian.darlau@gmail com

28 alte produse in aceeasi categorie:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte