Categorii

Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Ghidul manastirilor catolice din Romania


Ghidul manastirilor catolice din Romania 


28,35 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00
  • Autor(i): Irascu Viorel
  • An aparitie: 2014
  • ISBN: 978-606-583-505-4
  • Pagini: 245

Ghidul manastirilor catolice din Romania si al caselor, centrelor, oratoriilor, institutelor seculare, congregatiilor si ordinelor catolice.

                                                                                                

PRIMUL GHID COMPLET AL MĂNĂSTRILOR ROMANO ȘI GRECO- CATOLICE ȘI CELORLALTE FORME DE ORGANIZARE MONAHALĂ DIN ROMÂNIA

       O incursiune cu adevărat provocatoare în universul catolic discret al călugărilor și surorilor, atât de puțin cunoscut de frații majoritari. O necesară completare turistică pentru pelerinii de toate felurile și preocupările. Sunt reprezentate cele două mari ramuri ale bisericii catolice, cu arhiepiscopiile lor, episcopiile romano-catolice și eparhiile greco- catolice din Transilvania.

Ghidul conține un total de 155 de forme de organizare monahală, din care 51 de mănăstiri, 5 dintre acestea fiind de clauzură, 79 de case și comunități catolice, 3 oratorii, 18 conventuri capucine și conventuale și 4 institute seculare


***

Mulțumirile mele Decanatului Romano-Catolic de Bacău pentru sprijinul dat și tuturor superiorilor congregațiilor și ordinelor din țară, care au înțeles necesitatea acestui demers și fără de care apariția acestui ghid nu ar fi fost posibilă.

                                                                                                               Autorul                                                                                                                                       


ARGUMENT

 

,, Ce s-ar întâmpla cu lumea, dacă n-ar fi călugării?”

                                                                                  Fericita Angela de Foligno

 

     Unii ar putea spune că este o întreprindere riscantă, într-o țară în care catolicii, în general, dețin puțin peste 5 % din populația totală. Dar nevoia de cunoaștere, și de ce nu de popularizare, în rândul celor ce își propun mici pelerinaje către mănăstirile noastre, dorința de a împărtăși cu alții experiențe spirituale sau de reculegere, au reprezentat tot atâtea motive pentru a scrie acest ghid.

Am plecat de la ideea unei edituri bucureștene, care propune credincioșilor ortodocși un ghid al sutelor de mănăstiri răspândite pe plaiurile românești.

De ce nu am avea și noi un ghid al mănăstirilor catolice?

Prima problemă pe care am întâmpinat-o a fost aceea legată de structura internă a celor două biserici catolice prezente la noi, care au în subordine o multitudine de mănăstiri,  case, congregații sau comunități.

Un preot îmi scria că în nomenclatorul cultelor din România, nu există un termen pentru ,,casă de formare” astfel că acestea nu se pot numi decât mănăstiri, dar organizarea acesteia și activitățile desfășurate acolo au puține lucruri în comun cu ideea de mănăstire. Și așa ajungem să ne înpotmolim în definirea a ceea ce numim ,,mănăstire”, în sens catolic.

În conștiința comunităților catolice, orice casă în care activează persoanele consacrate este numită mănăstire, când de fapt  aproape sigura legătură cu viața monahală, în sens strict, este legată de așa numitele mănăstiri de ,,clauzură” , acolo unde măicuțele, în mod special, își dedică cea mai mare parte a timpului rugăciunilor.

Celelalate congregații aparținând diferitelor ordine călugărești au case, în care persoanele consacrate încearcă să ajute, în cât mai multe moduri cu putință, persoanele aflate în dificultate împlinindu-și astfel misiunea și afirmându-și carisma.

Consacră ore întregi  rugăciunilor, fac cateheze sau cursuri pentru copii preșcolari, elevi și chiar studenți, participă la slujbe, îngrijesc bolnavi sau oferă un cămin celor de pe străzi.

Una peste alta, este greu să definești termenii, rămânând ca în virtutea regulamentelor interne din aceste comunități să se includă sau nu casa sau institutul, în categoria mănăstirilor catolice.

Am încercat să identific toate mănăstirile catolice din țară, dar comunicarea dificilă cu anumite comunități, în special cu cele din centrul și vestul țării, a făcut ca unele dintre acestea să rămănă pe dinafară sau să fie trecute puține informații despre ele. Adresele de mail invalide și site-urile episcopiilor sau  ale unor parohii care nu sunt  în limba română, a făcut ca obținerea de  informații să se realizeze  pe alte căi și nu direct.

Pentru un catolic practicant, obișnuit să intre în contact cu biserica doar duminica și în zilele  de sărbătoare, navigarea prin hățisul de organizații, congregații, case și comunități catolice, a fost o mare provocare.

În schimb, mi-a oferit dimensiunea reală a structurilor bisericii catolice, structură și organizare pe care nu le bănuiești că s-ar afla în spatele părintelui de la biserica parohiei tale.

Cine ar bănui că în România, undeva în comuna Stânceni, vestită de altfel pentru apele sale minerale, se afla un schit catolic!?

Da, ați citit bine, un schit catolic al măicuțelor carmelitane de rit bizantin, unde o extrem de energică superioară- Maica Eliana- luptă pe toate căile spirituale pentru unitatea bisericii. Sau că în mijlocul aglomeratului București, Părinții Augustinieni Asupționiști, au creat un centru de întâlniri creștine, de înaltă ținută intelectuală, având ca sprijin un spațiu cultural oferit de Biblioteca bizantină, întemeiată de aceeași congregație.

Și aceste enumerări ar putea continua, cu surprinzătoarea(pentru mine!) organizare a bisericii greco-catolice, despre care 99% dintre români nici măcar nu au auzit, biserică care are o serie de mănăstiri în Ardeal, adevărate centre de spiritualitate românească, de sorginte transilvană. Ca să nu mai vorbesc despre Sora Ionela, care în beciurile Securității a pus bazele unei congregații,  și care se luptă și acum cu o administrație ostilă, la casa pentru copii în dificultate de la Odorheiu Secuiesc.

Munca la acest ghid a presupus un efort uriaș, concretizat în contactarea tuturor congregațiilor, consultarea unor resurse virtuale și bibliografice vaste, dar din păcate insuficient structurate. Pentru comunitățile din zona Bacăului și a Moldovei a fost recomandată și necesară și o documentare la fața locului.

Nu am dorit să trec pur și simplu în revistă mănăstirile, ci am încercat să ofer date utile despre istoria mănăstirii sau institutului, localizare și căi de acces( inclusiv GPS), sau date despre congregația din care fac parte călugării și surorile.

Îmi exprim speranța că acest ghid va fi o călăuză discretă și utilă pentru pelerinul catolic- și nu numai- și de asemenea va fi perdeaua ridicată de pe necunoașterea muncii și dăruirii, uneori până la sacrificiu, a miilor de viețuitori monastici catolici.

       Nota autorului: Este posibil ca numele superiorilor să nu mai corespundă cu realitatea, având în vedere sistemul de rotire practicat de Biserica Catolică. De asemenea este posibil ca o serie de case și mănăstiri să se fi închis o perioadă sau definitiv, din motive care țin de politica misionară a congregației. Ordinul Franciscan cu sediul în Ungaria, care deține sau a deținut proprietăți în Transilvania, are încă o problemă legată de recunoașterea legală pe teritoriul României. Lipsa datelor clare se datorează faptului că Arhiepiscopia de Alba Iulia, care se supune direct Vaticanului, nu a oferit oficial nicio informație despre casele sau congregațiile, sau ordinele care activează în regiunea istorică de dincolo de Carpați.

       Pentru clarificări, informații noi, modificări și comentarii, contactați autorul exclusiv pe mail la: v_irascu@yahoo.com

 

Cuprins

 

Argument

Biserica Romano- Catolică

Arhiepiscopia Romano-Catolică București

Mun. București

Mănăstirea Sfinții Petru și Andrei

Mănăstirea Sfânta Familie

Jud. Ilfov

Mănăstirea Sfânta Agnes

Mănăstirea Părinți Carmelitani Desculți Snagov

Jud. Prahova

Mănăstirea Augustiniană Câmpina( de clauzură)

Jud. Brașov

Mănăstirea Timișul de Sus

Jud. Argeș

Mănăstirea Sfântul Eugen

Alte organizții monastice

Mun. București

Casa Sfântul Marcellin Campagnat

Casa Surorile de Caritate ale Sfintei Ioana Antida Thouret

Casa Surorilor Pauline

Centrul de Spiritualitate FCJ

Casa Surorile Franciscane ale Sfintei Inimi

Jud. Prahova

Casa Speranței

Casa Micile Slujitoare ale Inimii lui Isus pentru Bolnavii Săraci

Jud. Dâmbovița

Casa Miani-Padri Somaschi

Jud. Ilfov

Institul Surorilor Misionare Catehetice  ale Sfintei Inimi a lui Isus

Centrul de Tineret- Oratoriul Sfântul Leonardo Murialdo

Jud. Argeș

Școala Sfântul Iacob

Jud. Brăila

Casa de copii Sfânta Clara

Jud. Dolj

Casa della Speranza

Jud. Constanța

            Casa Santa Maria della Grazie

            Casa Surorilor Capuccine ale  Maicii Francesca Rubatto

 

Episcopia Romano-Catolică Iași

Jud. Bacău

Ordinul Fraților Minori Conventuali, Conventul Sfântul Iosif, Soțul Preacuratei Fecioare Maria

Ordinul Fraților Capucini, Custodia Fericitul Ieremia din România

Mănăstirea Sfânta Monica

Mănăstirea Benedictină Măgura/ Casa Sfânta Față

Mănăstirea Sfântul Carol Borromeu

Mănăstirea Casa Sfânta Maria

Mănăstirea Carmelitană Luncani

Mănăstirea Carmelitană Sfântul Iosif

Mănăstirea Sfânta Cruce

Jud. Neamț

Mănăstirea Sfânta Maria a Îngerilor

Mănăstirea Benedictină Maica Unității

Mănăstirea Sfântul Iosif

Jud. Iași

Mănăstirea La Salle

Mănăstirea Don Orione

Mănăstirea Sfânta Rita

Mănăstirea Cavanis

Alte organizații monastice

Jud. Suceava

Conventul Regina Sfântului Rozariu Cacica

Casa Surorilor Dominicane Siret

Jud. Bacău

Instituitul Diecezan Slujitoarele lui Cristos Marele Preot/Mănăstirea Buna Vestire

Institutul Maria Bambina

Casa Sfântul Iosif

Casa Buna Vestire- Fundația Victorine Le Dieu

Casa de copii Maria Montini Lavezzari

Centrul pentru tineret Don Bosco

Grădinița Roza Venerini

Centrul Don Calabria

Casa Conventuală- Grădinița Sfântul Paul

Casa Anna Maria Adorni

Jud. Iași

Casa Domus Mariae

            Casa Providenței

Grădinița Suroile Providenței

Casa Misionarelor Pătimirii Butea

Casa- Grădinița Sfântul Nicolae

Casa Notre Dame de Sion

Fundația  Frații Carității

Jud. Neamț

Casa de Formare a Misionarilor Verbiți/ Mănăstirea Ss. Ciril și Metodiu

Centrul Sfântul Leonardo Murialdo

Casa Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege

Centrul Social Sfântul Anton de Padova

Casa Slujitoarele Săracilor

Orfelinatul Buna Vestire- Fundația Teodora Campostrini

Casa Maica Speranța

Casa Fiicele Sfintelor Inimi

Casa Arnold Janssen

Episcopia Romano-Catolică Oradea

Jud. Bihor

            Abația Sfântul  Ștefan

            Mănăstirea Surorilor Milostive ale Sfintei Cruci Șinteu

Alte organizații monastice

Jud. Bihor

             Comunitatea Surorilor Vincentine

Episcopia Romano-Catolică Timișoara

Jud. Timiș

            Mănăstirea Călugărilor Salvatorieni

            Mănăstirea Fiicele Sfântului Francisc de Asissi

            Mănăstirea Notre Dame

Jud. Caraș-Severin

Mănăstirea Franciscană Caransebeș

Jud. Arad

             Mănăstirea Maria Radna

             Mănăstirea Franciscana Minorită Arad

Episcopia Romano-Catolică Satu Mare

Jud. Maramureș

            Mănăstirea Lauretană

Jud. Satu Mare

            Mănăstirea Franciscană Căpleni

Alte organizații monastice

Jud. Satu Mare

            Centrul de zi al Surorilor Piariste

Casa Bucuriei/ Funtația Sacro Cuore

Casa Surorilor Misionare Inima lui Isus (Hiltrup)

Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia

Jud. Mureș

            Mănăstirea Sângeorgiu de Mureș

Jud. Harghita

            Mănăstirea Franciscană Șumuleu Ciuc

            Mănăstirea  Clariselor Csíksomlyó Ágacskája (de caluzură)

            Mănăstirea Franciscană Lăzarea

Jud. Covasna

            Mănăstirea Franciscană Estelnic

Jud. Hunedoara

            Mănăstirea Franciscană Deva

Alte organizații monastice

Jud. Cluj

Centrul de Spiritualitate Manresa

Casa Sfântului Duh

Jud. Harghita

            Casa de Studii Piariste

            Casa Surorilor Ajutătoare ale Sufletelor din Purgator

Casa Surorilor de Mallersdorf

Jud. Covasna

            Casa Surorile Sfântului Francisc de Assisi Îngrijitoare ale Bolnavilor

 

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică

Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș

Jud. Harghita

Schitul Sfânta Cruce

Alte organizații monastice

Jud. Harghita

Casa Sfântul Iosif

Jud. Sibiu

            Grădinița Grădina Mariei

Eparhia de Oradea

Jud. Sălaj

            Mănăstirea Preasfânta Inimă a lui Isus

Jud. Bihor

            Mănăstirea Franciscană Adormirea Maicii Domnului, Conventul Sfânta Maria

Alte organizații monastice

Jud. Bihor

            Fundația Căminul Francesco

            Casa Margherita

Eparhia de Cluj-Gherla

Jud. Cluj

            Mănăstirea OSBM Cluj Napoca

Mănăstirea Sfânta Cruce Mintiu Gherlii

Mănăstirea Sfântul Anton de Padova Gherla

Mănăstirea Maicii Domnului

            Mănăstirea Sfânta Macrina

            Mănăstirea Buna Vestire

Jud. Bistrița Năsăud

            Mănăstirea Coborârea Sfântului Spirit Molișeț

Alte organizații monastice

            Casa Surorilor Sfântului Iosif al Apariției

Eparhia de  Lugoj

Jud. Timiș

            Mănăstirea Preasfânta Treime

            Mănăstirea Nașterea Sfintei Fecioare Maria

Eparhia de Maramureș

Jud. Maramureș

            Mănăstirea Sfânta Maria

            Mănăstirea Buna Vestire

            Mănăstirea Maica Îndurerată

Jud. Satu Mare

            Mănăstirea Sfinții Arh. Mihail și Gavril Prilog

Alte organizații monastice

            Casa Familială a Surorilor Benedictine Sighet

Institutele seculare

Institutul Sfânta Tereza a Pruncului Isus

Mişcarea Schönstatt- Institutul Surorilor Mariane

Ordinul Franciscan Secular- Terțiarii Franciscani

Ordinul Greco-Catolic Terțiar Bazilian

 

9 alte produse in aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte